Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

rebeka rebeka

10. 9. 2012 15:34

BILKOVAI:Ivet.. ty jsou, co;-):-?:yes: krásná fotečka, dala bych si:-p;-):yes: my už dááávno nemáme:-//:-D:-D:-D

BILKOVAI BILKOVAI

10. 9. 2012 15:15

Vyzkoušeno, pochváleno:-8 Děkuji za receptík a posílám fotku, jako důkaz:-K:-K:-K:yes:

yanull yanull

8. 9. 2012 19:20

Naděnko:-K, ani nevíš, jak se tady tetelím, když čtu slova chvály na receptík, ostatní je dílo tvých šikovných ručiček, prostě všechna čest a nebudu nic mazat, jsem ráda, že štrúdlík chutná a to je pro mne ta největší odměna, všem vám díky děvčata a Rebuško, ať žije družba štrúdlíková: Valašsko-Vysočina ;-):-p:-K:-)):yes::-K

savlinka savlinka

8. 9. 2012 17:44

REBÍ krásné fotekčy:yes::yes:voní to až k nám:yes::yes::yes:

rebeka rebeka

8. 9. 2012 17:15

Janulko, dnes zas a znova:-D byly u nás tyto tvoje štrúdle.. prostě u nás vedou:yes::yes::yes: tak, jako ti vděčím za mnohé, tak i za tento fantastický recept:yes::yes:
tentokrát těsto v lednici odpočívalo víc než 24 hod a výsledek byl ohromující.. těsto tvárné jako plastelína, krásně po upečení lístkovalo.. prostě pohádka:-*:-* už jsem s tím trapná, ale já si nemohu pomoci.. když je něco víc než dobré, ráda chválím víckrát;-):-):yes:
už jsem přidala bodík, dala bych jich sto, ale to nelze a zase fotky:-8 napiš které, já jich pár smažu.. ať to nevypadá, jak reklama na Vysočinu:-8:-D:-D:-D:-D

yanull yanull

6. 4. 2012 22:34

Renatko, i když Veronika již odpověděla, mám uvedeno množství tuku 25 dkg, z čehož je polovina másla a polovina sádla, tak jsem si myslela, že to z toho vyplývá.;-)

Renata

5. 4. 2012 08:35

Veroniko, děkuji. :-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

5. 4. 2012 07:24

yanull:Jo holka ,to musíš stát u plotny a míchat ,když jsou trošku zlatavé přidat lžíci mléka ihned odstavit a já když jsi nejsem jista ,že se to ješté nepřipálí hned strčím hrnec do studené vody abych schladila rozpálené dno hrnce.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

5. 4. 2012 07:20

Renata:Renatko 125 gramu sádla a 125 gramu másla pekla jsem víckrát a je výborný.

Renata

5. 4. 2012 07:00

Chci upéct tento štrůdl, ale nevím jaké množství je 1/2 sádla. V surovinách je uvedeno 1/2 másla a 1/2 sádla. To znamená 125 g másla a 125 g sádla? Aby se dílo povedlo, tak správné množství tuku je důležité. Děkuji za odpověď.

jitkamadr

20. 3. 2012 19:59

vyborny. lepsi jsem nejedla:-))

Dana

5. 2. 2012 20:36

Moc dobré těstíčko!!:-K Včera jsem uhnětla a dnes pekla..:-K S těstem se krásně pracovalo.;-) a výsledek byla velká pochvala..:-8 Vážně senzace!!:-K:-K

rebeka rebeka

23. 10. 2011 15:57

nepřestanu tě, milá Janinko, blahořečit za tyhle štrúdle:-K:-K
i když vlastně..blahořečit...upletla jsem si na sebe bič...pekla jsem je včera, zmizely rychlostí blesku..:-// takže dnes opět a už jsou zase jen dvě nohavice:-S
jsou vskutku úžasné, nejlepší ze všech:-8:-D:-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

21. 10. 2011 17:49

isindy: Tak kraje. Teoretický matematický rozklad mého syna na kraje od štrudlu: No když se přeřizne na polovinu ten štrúdl ,tak vzniknou dva kraje /patičky/ že jo ,tak mně ty kraje zabal a já to pak sním.Je skvostný měla jsem domácí sádlo,které jsem udělala předevčírem a bylo úplně čerstvé a štrudlik je :-O:-8:-K:yes: Jenom to mazání máslem nakonec jsem musela dělat tŕikrát a pak po 20 minutách se mi zdálo,že to je ještě málo a ohřála jsem máslo přidala rum a mazala ještě jednou. Štrúdl jsem obrátila a mazala i zespoda.Druhý den je ještě lepší než byl včera.Plnila jsem klasickou vídeňskou mák,jabka,rozinky ,skořice a trochu másla a také podle receptu .Obě jsou vynikající ! Jedna trošičku vytekla /ale ne moc/ ! Pekla jsem na 160 cca 20 minut ,aby se to celé prohřálo a pak 25 minut na 190.Před pečením jsem to trošku popíchala zvenčí ,aby to nepraskalo.Jo a ještě na klasický štrudl jabka
neloupat!Štrúdl je pak lepši!!!:yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 10. 2011 19:28

yanull:No "dnes právě emigroval do "ciziny" zítra bude vonět v Bratislavě.Dostala jsem hezká jablka a špiclovala dobrý recept na štrúdl!Bude prověřen a napíšu co a jak!

1 15 16 17 18 19 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl