Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 8. 2010 21:53
Jani,sádlo tu neseženu.a jak se dělá domácí ? jednou jsem to zkusila když tchán píchl čuníka a byla to taková černota to sádlo .takže potřebuji recept na domácí sádlo,čuníka mám
21. 8. 2010 21:42
Marcelko, to je mi líto, z másla to udělat lze, ale sádlo dělá to těsto pěkně křehkým, neumím ti to popsat, ale v chuti rozdíl je. U vás se sádlo vůbec neprodává? Ani syrové? Že by sis udělala své a ještě by ti zbyly dobré škvarky?
21. 8. 2010 16:15
Jani,u nás sádlo neseženu,mohla bych to nahradit máslem?ale je to pěkné
21. 8. 2010 14:41
11. 8. 2010 22:49
V současné sezóně letních jablek jsem tento štrůdl pekla již mnohokrát.Vždy vyšel perfektně.Dělala jsem ho klasicky ,ne jak uvádí recept přeložený,ale stočený.Vřele doporučuji a přidávám bodik.
12. 7. 2010 07:03
Děvčata, moc děkuji za bodíčky, tento štrúdl by se klidně mohl jmenovat "vývozní", dcera ho pekla v Německu, tam s ním byla za "hvězdu" a ten náš domácí se vozil až na Slovensko a i tam velmi chutil. Budu ráda, když vyzkoušíte a své fotečky a komentáře, zdali u vás uspěl, připojíte.
12. 7. 2010 06:14
..určitě napeču
11. 7. 2010 22:58
Jani, těsto se sádlem je vynikající. Vím, že se kdysi do těsta dával lůj a takové koláče se dnes vidí málokdy
11. 7. 2010 21:43
Yanullko štrůdly ty my milujeme,tenhle způsob musím vyzkoušetDávám bodík
11. 7. 2010 21:37
jani, klidně pošlu plech i suroviny....a pak si pro něj přijedu ....ten bych si dala +
11. 7. 2010 21:30
Yanull,to jsi si teda mákla,takovýho štrůdlu,ale zřejmě je hodně jedlý.Vyzkouším také+1
11. 7. 2010 21:17
uuuuzasneee, milujem!
11. 7. 2010 21:10
Yanull, máš je pěkné a vypadají dost jedleJablkovou náplň dělám téměř stejnou, nikdy jablka nestrouhám, taky dávám na plátky a je to lepší i na chuť, dávám taky strouhanku, jen okolo vánoc po pečení si schovávám všechny odkrojky, rozbité cukroví, nepovedené atd., válečkem ho rozdrtím a používám místo strouhanky, nebo taky nastrouhané ořechy. Máš 6.boda
11. 7. 2010 21:06
Skvelé, ako obyčajne...+
11. 7. 2010 21:02
Vypadají. Mám tu pár jablek, už se těším, jak receptík vyzkouším . Děkuji
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Bramborový bochníček
Přidáno před 6 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 6 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Fit salát
Přidáno před 19 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15
Právě bylo uvařeno:
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 12 minutami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 36 minutami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 48 minutami
Jogurtový ovocný moučník
Martina babička uvařila před 1 hodinou
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 3 hodinami
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 4 hodinami
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 4 hodinami
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Jak správně zabalit štrúdl, aby nevytekla náplň? Poradíme, jak na jednoduché a rychlé balení
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů