Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

isindy Kuchařka: isindy

Pro začátečníky 76 názorů

Suroviny

1 400 g balení Halušek v prášku
250 g kysaného zelí
250 g uzeného masa (krkovice, plec)
2 střední cibule
1,5 lžíce cukru krystal nebo cukru písek
olej
kmín
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 73 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme a nakrájíme cibule na větší kostky či měsíčky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 2 x 2 cm.

  2. Do hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme polovinu nakrájené cibule, uzené maso a pozvolna osmažíme dozlatova, občas promícháme.

  3. Do dalšího menšího hrnce dáme na olej smažit druhou polovinu nakrájené cibule, zatímco se smaží, překrájíme slité zelí na menší kousky (občas jsou v balení příliš dlouhé „nudle“).

  4. Jakmile je cibulka zlatá, přidáme zelí, podlijeme asi 2 dcl vody, přidáme cukr, 3 špetky soli, špetku kmínu a nepřikryté necháme dusit, dokud se voda neodpaří. Občas promícháme.

  5. Uzené a zelí se pomalu připravuje, takže připravíme halušky: Do 5 l hrnce dáme vařit přibližně 2,5 l vody. Než se začne vařit, do mísy nasypeme směs na halušky, přidáme cca 0,5 l studené vody a pořádně promícháme.

  6. Těsto nesmí být moc husté, aby šlo dobře protlačit sítem na halušky (ale ani moc řídké, aby se halušky nerozpadly). Jakmile voda vaří, přidáme polévkovou lžíci soli (dáváme až v okamžiku varu, pokud osolíme vodu hned studenou, trvá déle, než začne vřít) a přes haluškové síto protlačíme rovnou dřevěnou špachtlí polovinu směsi do vroucí vody.

  7. Halušky ode dna lehce nadzvedneme, stačí jen lehce zvířit vodu, ne prudké míchání. Jakmile vyplavou halušky nahoru, sebereme je cedníkem (ne tím haluškovým), proklepeme od vody a dáme rovnou do pekáčku s již osmaženým masem. Halušky s masem hned lehce promícháme, aby se omastily a neslepily.

  8. Druhou polovinu haluškového těsta také protlačíme přes síto, uvaříme, scedíme a přidáme do pekáčku. Opět promícháme. Doporučuji dělat takto postupně, jinak bude halušek najednou moc, slepí se a hotové nebudete stíhat sbírat, takže se rozvaří.

  9. Jakmile máme smíchané halušky a maso, přidáme podušené sladkokyselé zelí, lehce promícháme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Kdo si chce pohrát, může posypat ještě další dozlata osmaženou cibulkou.

Poznámka

Vím, že řada kuchařek dává přednost domácí výrobě halušek, je tu řada výborných receptů na jejich přípravu. Za sebe mohu říct, že s klidným svědomím využívám kupované směsi – polotovary – a ani žádnou značku neupřednostňuji, chutnají nám všechny.

Recept jsem rozepsala možná až moc podrobně, ale pamatuji si, jak pro mě byly kdysi halušky symbolem složitého jídla, do kterého jsem se dlouho nechtěla pustit – a přitom je to tak prosté :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 798 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Halušky s uzeným masem a kysaným zelím

  • isindy isindy(autor receptu)

    klaris: já děkuji za vyzkoušení, těší mě, že chutnalo i bez haluškovače ;-) ale piplačka to asi byla, to nezávidím :-8:-D

    Odpovědět

  • klaris klaris(neregistrovaný)

    nemáme doma haluškovač, takže to byla \"piplačka\" :-S , ale ve výsledku: Výborné :yes::-))děkuji za recept:-)

    Odpovědět

  • noblesa noblesa

    Super recept,sice nejsem začátenice ve vaření,ale to jak jste rozepsala postup je fajn.Denska jsme si moc pochutnali.Děkuji za prima oběd:-p a bodík letí:yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Jéé teď jsem dostala chuť :-p !:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • lemarti lemarti

    Ivčo:-Kted jsem si na haluškách pochutnala:-p:-pa dělala jsem taky pytlíkové:-D:-DZelí jsem taky koupila hotové a dokonce se špekem:-D:-DA uzené bylo taky kupované:-D:-Dtakže rychlovka jak má být a ani jsem se nezpotila:-D:-DBodíka posílám a receptík ukládám:-):yes:

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

    Tohle jidlo miluju, mam strasne moc rada. Posilam 11. bod a moc se tesim, az to vyzkousim. Vypada to nadherne. :yes::-p:-p;-):-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Ivanko, dělám, jsou moc dobré i z kupované směsi, protože opravdu vždy není častu nazbyt. Za návod i fotečky dávám palec nahoru:yes:

    Odpovědět

  • česnečka česnečka(neregistrovaná)

    Některé lidi to vaření pro rodinu a loupání brambor nabíjí energií. Pak mohou smysluplněji vysedávat u počítače a klábosit. (Zvesela i v zaměstnání.)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    jéééžiš, to je žrádýlko:-p a zelí, to já můžu i ve vanilkových rohlíčkách, rozhodně:yes:;-)

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    isahu:-Kmyslím, že receptík je vhodný:yes:a z každého komentáře bych vzala něco:-8, to je co:-?:-))
    Zvláště pak souhlasím s tím, že polotovar je potřebný:yes: a i sama po něm občas sáhnu:-8, pokud je časová tíseň u mne v dohledu:-* 8.bodík:yes:

    Odpovědět

  • česnek česnek(neregistrovaný)

    tak pozor ,já dělám lžičkou ale malou kávovou,a nejsou to žádné klouzáky ,a jsou velikosti jak dělají ženský přes prkénko ,já to beru hned jak udělám těsto ,tak to beru z misky lžičkou ,a jsou velikosti jak má tady isahu recept,pro nás to jsou halušky

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Elizo :-D:yes: přesně, občas se divím, jak můžou beze mě ten den přežít...:-D

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    ja (neregistrovaný/á) - jsou polotovary a polotovary - pokud se mi nějaký osvědčí, chutná nám a ušetří mi čas a energii, ráda jej používám...nejsem ortodoxní zastánce pouze domácí výroby, klidně přiznám i výrobu bramborových knedlíků ze sáčku ;-) vzhledem k poměrně dost náročnému zaměstnání, starosti o celou domácnost čítajíci 4-6 lidí (jak kdy se sejdou děti ;-)), ráda věnuji čas a energii něčemu pro mě smysluplnějšímu bež je loupání a mixování brambor ;-)

    Odpovědět

  • ja ja(neregistrovaná)

    Isahu, ja mluvil o tzv. haluskach co vyrabi cesnek, ze nemuzou to byt slovenske halusky - velikosti ani chuti. Spis klouzaky.
    Z desticky to testo hazim do vody jedna radost, ac tchyne ani hospodyne nikdy nebudu. Leda.
    Zajimalo by mne, proc uprednostnujes pytlikove halusky, proc ne poctivo udelane? Zasnu, ze decka ucime varit z pytliku...

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: halušky se zelim halušky s uzeným bramborové halušky se zelím a uzeným slovenské halušky se zelím bramborové halušky se zelím domácí halušky se zelím halušky domaci halušky výroba halušek bramborové halušky s uzeným a se zelím halušky s kysaným zelím recept na halusky se zelim recepty halušky s uzeným domácí bramborové halušky bramborové halušky s uzenym halusky se zelim recept domácí halušky recept testo na halusky halušky v prášku halušky z prášku

Zapomněl/a jsem heslo