Rajská polévka "speciál" se zeleninou

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: Podle doby vaření masa 5-6 porcí Polévky 7 názorů

Suroviny

0,5 kg hovězího žebra
1 l rajčatového džusu
1 kostka hovězího bujónu
1 kostka zeleninového vývaru
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
1 maličká cuketa
2 listy kapusty hlávkové
1 stonek libečku s listy
3 mrkve
1 hrst oregána
několik lístků bazalky
1 kořen petržele
svazek zelené petrželky
10 cm špalík pórku
pepř čerstvě mletý podle chuti
2-3 rajčata
necelý hrnek zelených fazolí
5 lžic pohanky (může se nahradit rýží, jáhlami atd)
sůl
1,5 l vody
3-4 lžíce olivového oleje
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce, (třeba i tlakového,) vložíme maso (hovězí žebro), stonek libečku, 1/2 petržele, jeden stonek řapíkatého celeru, oloupanou cibuli a rozkrojenou mrkev. Vhodíme obě kostky vývaru. Zalijeme vodou a vaříme nejprve na velkém, posléze na malém plameni do měkka. Je-li třeba, přilijeme vodu.

  2. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Pórek na tenká kolečka, mrkve na tenké nudličky, zbytek petržele na malé kostičky, kapustu na proužky, cuketa a rajská na kostičky, řapíky na 1/2 cm kousky (řapíky zbavuji vláken, jde to dobře- viz obrázek vláken). Zelené fazolky mražené necháme celé (můžou se samozřejmě vynechat, pokud je někdo nejí). Čerstvým luskám odstraníme vlákno a pokrájíme asi na 2 cm kousky. Mimo rajských osmahneme na oleji.
    Pohanku uvaříme zvlášť podle návodu.

  3. Mezitím se uvařilo maso, které vyndáme společně se zeleninou. Vývar dáme opět na sporák, může se přecedit, aby nezůstaly v polévce úlomky kostí, přidáme pepř, rajčatový džus, oregano a ve chvíli varu přidáváme zeleninu a rajská. Vaříme krátce na skus a vypneme. Po vypnutí přidáme vařenou pohanku nebo jinou uvařenou vložku do polévky a část pokrájeného masa. Petrželku s bazalkou nasekáme keramickým nožem a dáme do polévky. Ochutíme solí, pokud je třeba a necháme chvíli propojit chutě.

Poznámka

Ne každý si na rajské polévce pochutná, většinou se jim zprotivila v MŠ či školní jídelně. Ovšem tam mají normy, navíc je jasné, že polévky jsou chudší, než druhé jídlo, aby se vůbec vešli do rozpočtu. Já ji mám ráda a postupně ji různě vylepšuji. Moji vylepšenou verzi jedí i vnoučata, to je co říct.

Místo džusu lze použít loupaná rajčata zavařená, eventuálně i rajský protlak a trochu kečupu.

Bohužel, nemám fotku hotového jídla, protože jsme ji snědli, a pak teprve jsem si vzpomněla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rajská polévka "speciál" se zeleninou

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Ivana Ch: Díky.:-8

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    janky3: <3:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    casino: Věřím, že paní casinová vaří výbornou rajskou polévku za dvacet minut, tímto ji zdravím, tu občas také dělám, i z čerstvých rajských, s domácími nudličkami, spoustou petrželky a čerstvého oregana nebo bazalky. Ale " speciál" jsem vymazlila , zeleninu dávám, jakou mám, a že ji mám stále zásobu! Babička písecká a děda měli zahradnictví, ve 48. jim ho komunisti vykradli a zůstala po nich měsíční krajina. Ale pustili se do toho znovu, dřeli jak soumaři, aby zahradnictví opět vzkvétalo, jen skleníky už neobnovili. Na ty jim nezbylo. Když jsem se já narodila, dokončovali tu šílenou dřinu. Lidé k nim chodili pro zeleninu a květiny z širokého okolí. Neboť kedluben u nich vypěstovaný chutnal lépe než dort. Teta vařila polévky z právě utržené či vytažené zeleniny a byla to krása a bašta. Takže my se sestrou jíme spousty zeleniny, a stále nás baví z ní vařit. Vůbec si nedovedu představit hovězí nebo zeleninovou polévku bez množství zeleniny uvařené na zkus.
    Právě tak knedlíčkovou. Navíc si masu na knedlíčky dělám, neboť koupenou bych tam nedala.:-8:-Q

    Odpovědět

  • casino casino

    =Rajská polévka "speciál" se zeleninou=
    janky3:
    Na to nemusím bejt Escoffier abych poznal, že to bude mňamka:yes: a i lepší než dortík těch dvou Čapkových mazlíčků, že :-D
    Toto je jakási zeleninová polévka a spíše to připomíná Minestrone v českém podání...; ale možná je to i tím, že paní casinová vařívá výýýbornou rajskou ne z dvaceti, ale asi z pěti (pokudjemiznámo) surovin a za dvacet minut má vymalováno ;-)
    No, pokud by to ale bylo nazváno = "Rajská" polévka se zeleninou = pak bych možná polkl nasucho a jen lehce pozvedl jedno obočí, ale nehnul bych ani brvou :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    casino: Nejdříve si ji uvařte, ochutnejte, a pak teprve hodnoťte. Věřte, že všeho je akorát. Tak, jak to máme rádi my, naši kamarádi, rodina a příbuzní. Dokonce i sousedé. Zatím si nikdo nestěžoval. Naopak, snědli dva talíře. :-!:-Q

    Odpovědět

  • casino casino

    "Rajská polévka "speciál" se zeleninou"
    No, čeho je moc, toho je příliš, že... :-O

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Polievocka musela byt velmi chutna,podla toho co do nej ide.Ukladam na vyskusanie do kuchyrky.Urcite mi na nej pochutim.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: rajská polévka ze zavařených rajčat rajská zeleninová polévka rajská zeleninová polévka recept zeleninová rajská polévka top zavařená rajská polévka normy rajcatova polevka pro 7 porci zeleninová polévka rajska maso na rajskou polevku nejlepší polévky z rajčat se zeleninou rajska ze zavarenych rajcat recept na rajskou polévku se zeleninou rajská polévka z rajčat se zeleninou zavařená polevka rajské a celer společně ve skleníku polévka rajská porek zavarena rajčatový polévka. rajská polévka z jednoho hrnce polévka ze zavarenych rajčat rajská polévka podle norem rajská polévka speciál recept

Zapomněl/a jsem heslo