Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

Hodnocení receptu je 4,8 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 079 kJ /
2 648 kcal
Bílkoviny108,58 g
Tuky52,33 g
Vláknina171,84 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 97 mg
Sůl0,08 g
Sacharidy352,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, na větší kousky nakrájenou papriku a za občasného míchání smažíme cca 8 minut. Dáme rozmačkaný česnek, podrcený kmín a protlak a krátce za stálého míchání osmažíme. Krok 2: Potom přidáme konzervu rajčat, cizrnu, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu. Vývar nebyl potřeba, ale pokud by bylo nutné podlít, svaříme 1/2 kostky Natur bez konzervantů a 1/2 hrnku vody. Teplotu snížíme a vaříme 5 minut, pak přidáme kroupy, sůl a pepř a chilli dle chuti a za stálého míchání ještě cca 2-3 minuty povaříme. Krok 3: Pokud je protlak moc kyselý, maličko přisladíme špetkou stévie (kdo může, tak troškou cukru).
Přidáme nasekanou petrželku (kdo má rád i mátu), promícháme a podáváme.

Zveřejněno 19. 3. 2019

Poznámka autorky Marie Svarcova

Jak uvařit kroupy:

1 hrnek ječných krup, 2 hrnky vody, špetka soli, lžička olivového oleje.

Ječné kroupy omyjeme pod kohoutkem teplou vodu a vložíme je do hrnce.

Přidáme 2 hrníčky horké vodu, špetku soli a pár kapek oleje.

Přivedeme k varu a snížíme na nejmenší plamen, vaříme zakryté asi 20 minut.

Pak hrnec s kroupami odstavíme a necháme dojít přikryté, až se vypaří voda, tím jsou ječné kroupy připravené pro další zpracování.

Ječné kroupy jsou zdrojem vitamínu E a kyseliny listové. Kromě toho v nich ještě najdeme množství vitamínů B1, B6 a B3 (PP).

Z minerálů za zmínku určitě stojí železo, draslík, hořčík a zinek. Je v nich přibližně šest procent vlákniny. Pravidelná konzumace ječných krup pomáhá zlepšit činnost oběhové soustavy, má blahodárný účinek na srdce, zvyšuje naši schopnost zvládat stres, zlepšuje kvalitu nehtů i vlasů, urychluje metabolismus a také výrazně prospívá správnému fungování trávicí soustavy. Kroupy mají také mírně močopudné účinky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XKkk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XKkk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Tak to je recept pro mně - všechny ingredience mám ráda :-). Jednoduché, zdravé a ještě si pochutnám...díky za recept!

Hanis: Děkuji mám radost, u nás tak chutnalo, že si všichni přidali tak snad i Vám bude chutnat. :-K Hezký zbytek dne

Robím cícer s paradajkami, mám to rada. S krúpami to bude výborné a sýtejšie. Tvoj recept sa mi páči, len zmeň prosím, kategóriu...

magdalenka: Děkuji moc, byla jsem pochválená, že to bylo moc dobré - kategorii nechápu poradíš co myslíš ?:-K

magdalenka: jééé už to vidím, dík za upozornění - šotek přehodil řádek,:-K hezký den

Tématické fráze:
cizrna recepty, kroupy recepty, recepty z cizrny, cizrna recept, cizrna s kroupami, recepty z krup, cizrna s rajčaty, recept na kroupy, recept na cizrnu, priprava jecnych krup, kroupy recept, rajčata recepty, kroupy, recept cizrna s s rajčaty, recepty na cizrnu, cizrna v receptech, salát z cizrny a krup, recepty z ječných krup, recept s cizrnou

Suroviny:
kroupy, cizrna, rajče, vývar zeleninový, paprika čerstvá červená, protlak rajčatový, olej olivový, cibule červená, česnek, římský kmín mletý, sůl, pepř, petrželka hladkolistá, máta čerstvá, chilli paprika čerstvá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu