 
		
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Možná maďarského spisovatele Móra Jókaie neznáte, ale jeho fazolovou polévku (Jókai bableves) určitě musíte vyzkoušet. Šťavnaté vepřové maso, voňavá zelenina i pikantní klobáska dodávají polévce dokonalou chuť.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 727 kJ / 3 759 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 187,42 g | 
| Tuky | 227,87 g | 
| Vláknina | 95,06 g | 
| Cholesterol | 1,20 g | 
| Sodík | 493 mg | 
| Sůl | 0,71 g | 
| Sacharidy | 194,03 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Den předem namočíme fazole.
	Krok 2: Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby (hrnce), ve které budeme polévku připravovat.
	Krok 3: Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku.
	Krok 4: Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.
	Krok 5: Těstoviny "csipetke" připravíme z mouky a vejce a na válu zpracujeme pevné a pružné nudlové těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.
	Krok 6: Z polévky vylovíme zeleninu (tu do polévky nepoužijeme). Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.
	Krok 7: Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka. Vše vrátíme do polévky a necháme probublávat.
	Krok 8: Česnek utřeme se solí.
	Krok 9: Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.
	Krok 10: Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.
	Krok 11: Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.
	Krok 12: Vaříme doměkka.
	Krok 13: Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.
Zveřejněno 17. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Moje poznámka
					 
				
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Nejnovější recepty
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 35 minutami
	
			 
	
Okoun nilský na česnekovém másle
Přidáno před 15 hodinami
	
			 
	
Vajíčková pomazánka z Lučiny
Přidáno před 17 hodinami
	
			 
	
Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem
Přidáno před 20 hodinami
	
			 
	
Krkovice na zeleninovém lůžku
Přidáno před 20 hodinami
	
			 
	
Rukolový salát s balkánským sýrem a jablkem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Hrníčková cuketová buchta
mendorf před 9 hodinami
	
			 
	
	
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
TommyKoci před 9 hodinami
	
			 
	
	
Kanellbular - skořicové šneky
Dzollie před 11 hodinami
	
			 
	
Hrníčkové vafle
Katerina03 před 11 hodinami
	
			 
	
	
Zapečené brambory s hermelínem
Dasaja před 12 hodinami
	
			 
	
	
Polévka z dýně hokkaido
Dasaja před 12 hodinami
	
			 
	
Cuketová buchta
Ricmond před 12 hodinami
	
			 
	
Křehký mřížkový koláč s jablky
Lipoo před 12 hodinami
	
			 
	
	
Francouzská cibulačka
co.coze před 12 hodinami
	
			 
	
Čertova omáčka s rýží
Kajkajak před 12 hodinami
						Tématické fráze:
						
							fazolová polévka jókai, 
						
						
							bab leves, 
						
						
							csipetke, 
						
						
							bobleveš, 
						
						
							bablaveš, 
						
						
							madarska polévka jokai, 
						
						
							jokai fazolová polévka, 
						
						
							polevka bablaves, 
						
						
							madarská fazolová polévka s nudlemi, 
						
						
							madarska fazolova polevka, 
						
						
							madarska polevka jokaj, 
						
						
							csipetke recept, 
						
						
							excelentní fazolová polévka, 
						
						
							recept na pomniku, 
						
						
							maďarská fazolová polévka jókaj, 
						
						
							maďarská fazolová polévka jókai, 
						
						
							tradiční maďarská polévka, 
						
						
							maďarská kuchyně jokai bableves, 
						
						
							fazolová polévka dle jokaie, 
						
						
							fazolova tradicni polevka
						
					
						Suroviny:
						
							fazole červené, 
						
						
							koleno vepřové uzené s kostí, 
						
						
							klobása maďarská pikantní, 
						
						
							mrkev, 
						
						
							celer, 
						
						
							petrželka kořenová, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							cibule, 
						
						
							sádlo, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							česnek, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							vývar masový, 
						
						
							pepř, 
						
						
							sůl, 
						
						
							vejce, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							smetana zakysaná, 
						
						
							petrželka
						
					
 
	 
 
 
 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
Komentáře (18)
můj táta tohle vaříval, dlouho jsem hledal, než jsem to našel u Vás.
Díky