Suroviny
Porce: váha skoro 4kg
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 35 467 kJ / 8 477 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 123,01 g |
Tuky | 504,62 g |
Vláknina | 7,00 g |
Cholesterol | 3,39 g |
Sodík | 1,37 g |
Sůl | 2,80 g |
Sacharidy | 836,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Piškotové korpusy: Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr, esenci, sůl a následně jeden žloutek po druhém, potom olej po lžících.
Krok 2: Nakonec opatrně zlehka mouku s práškem do pečiva. U kakaového korpusu nahradíme 2 PL mouky, dvěmi lžícemi kakaa.
Krok 3: Do formy dáme na dno pečící papír. Boky nevymazáváme. Nalijeme rovnoměrně těsto a dáme zvolna péct na 160°C. Po upečení se korpus lehce odtáhne od formy. Upečenost ozkoušíme vpichem špejle,zda je suchá.
Krok 4: Korpus necháme odležet do druhého dne, lépe se s ním potom pracuje.
Krok 5: Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme zubatým nožem a pomocí nitě jej prořízneme.
Krok 6: Hrh hrk krém: Do mísy dáme kysanou smetanu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač a půl hrnku šťávy z kompotu. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného hladkého krému.
Krok 7: Máslový krém:
Krok 8: Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout.
Krok 9: Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá, poté do něj po lžících a na pomalé otáčky zašleháme pudink.
Krok 10: Vychladlý korpus okolo rovně dvakrát nařízneme a pomocí nitě jej celý prořízneme. Pláty prokapeme lehce šťávou z kompotu.
Krok 11: Na spodní plát naneseme okolo kraje máslový krém ze zdobícího sáčku. Vytvoříme takový mantinel, aby se nedostala potahová hmota do kontaktu s hrk hrk krémem. Rozpouštělo by to potah.
Krok 12: Mezi máslový mantinel naneseme hrkací krém a rozetřeme. Poklademe vypeckovanými višněmi. Potřeme slabě krémem i příklopnou část a opatrně a přiklopíme. Tak uděláme i další plát a zkompletujeme.
Krok 13: Máslový kréme ze zdobícího sáčku naneseme na dort ze všech stran, to znamená na boky a na vršek. Důkladně rozetřeme a uhladíme. Dáme zatuhnout, nejlépe do druhého dne.
Krok 14: Smartflex cca 500g nahřejeme krátce v mikrovlnce.Propracujeme, vyválíme na podložce. Pomocí nitky si přeměřujeme dortík s vyválenou hmotou,aby jí celou pokryla. Pomocí podložky přeneseme na dort a opatrně uhlazujeme a rovnáme faldíky. Přebytek potahovky odkrojíme, nejlépe rádlem na pizzu.
Krok 15: Dle návodu v poznámkách si pár dní před krémováním uděláme gerbery, které necháme v obalu od bonboniéry vytvrdnout.
Krok 16: Obarvíme si kus potahovky zelenou, pomocí nůžtiček vystříháme lístky, narýhujeme otiskovačem a nebo ručně a dáme zatvrdnout na dekl od vajec, aby listy byly přirozeně pokřivené.
Krok 17: Na hotový dort pomocí kousků hmoty květy a lístky naaranžujeme a přilepíme. Boky narýhujeme rádýlkem jako prošívání a do průsečíků vtlačíme sladké perličky. Spodek dortu ozdobíme stuhou a vytvoříme mašli. Na vršek můžeme udělat číslíčko oslavence a je hotovo.
Zveřejněno 20. 9. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort s gerberami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BvJX
Moje poznámka
Dort s gerberami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BvJX
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 34 minutami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 5 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 11 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 12 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Dort Oreo bez vajec
Přidáno 1. 7. 2025 09:58
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 13 minutami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 52 minutami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 4 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 4 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 4 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 5 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 6 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 7 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 8 hodinami
Tématické fráze:
dort s gerberou,
ladybej,
dorty s gerberou,
svatebni dort s gerberami,
porce dortu,
kolik vazi tripatrovy dort,
dort s gelberami,
dort s gelberami,
veprove nůžtičky na smetane,
kolik váží dort,
práce s otiskovačem,
vanilkovy krem okolo dortu,
postup na gerberu z potahove hmoty,
pavlova kolik váží bílek,
krém z pudinku kreme olé,
kolik kousku z dortu,
kolik váží patrový dort,
kolik váží dort s 9 vajec,
kolik váží porce dortu,
dort s gerberou
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
olej,
sůl,
esence vanilková,
vejce,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
kakao hořké,
olej,
sůl,
esence rumová,
kompot višňový,
smetana,
pudink vanilkový bez vaření,
smetana zakysaná,
ztužovač šlehačky,
máslo,
pudink vanilkový,
mléko,
cukr,
rum,
hmota potahovací
Komentáře (14)