Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše

Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.

Hodnocení receptu je 5,0 (59×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

10. 4. 2009 22:11

Suroviny pro 50 kusů

50 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie21 790 kJ / 5 208 kcal
Bílkoviny133,28 g
Tuky134,16 g
Vláknina32,40 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 693 mg
Sůl1,63 g
Sacharidy850,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Natka

7. 4. 2012 11:18

Úžasný recept peču z něj každý rok už 3 roky vinikající :-8 :-K :yes::yes::yes:

migela-v

6. 4. 2012 19:59

zrovna jsem je vytáhla z trouby :-K moc velká dobrota, zasloužený bod :yes:

mirca75 mirca75

5. 5. 2011 10:21

Wiollo (neregi.):-) pokud jsi snížila množství mouky, tak jsi jistě dostatečně snížila i množství tekutin.
Cameiro:-) nevím, kde byla chybka... Samozřejmě, že jidáše nejsou druhý den jako čerstvě upečené, ale tvrdé jsem je ještě nikdy neměla.

tejaja tejaja

24. 4. 2011 12:13

Wiolla (neregistrovaný/á) : buď si mala riedke cesto, alebo si dala piecť do studenej rúry. Na takéto veci treba mať cesto hustejšie, aby držalo tvar.
cameira : druhýkrát daj na 1 kg múky 1 kocku droždia ( 42 g ) a skús použiť hladkú múku ;-) Ja mám skúsenosť z Čiech, že naša slovenská polohrubá múka je jemnejšie mletá. Ak kúpim v Čechách polohrubú, je taká ako naša hrubá. ;-)

cameira

24. 4. 2011 11:56

nevím co jsem udělala špatně. Recept jsem přesně dodržela, jidáše byly nádherné a moc dobré,ale už druhý den byly tvrdé jako kámen..

Wiolla

22. 4. 2011 13:23

Tak jsem se včera pokoušela udělat "kuřátka". Po umotání a nakynutí na plechu se však upekly spíš do podoby žáby... :-S (nebyly pěkně kulaté, ale spíš se rozplácly do šířky) Ale chuťově výborné! :-p

Že by to bylo tím, že jsem dala té mouky míň? Mně to 1kg přišlo hrozně moc. Ale těsto v domácí pekárně vykynulo nádherně a pracovalo se s ním taky moc dobře... Tak já nevím...

cameira

21. 4. 2011 23:41

Teď jsem je dopekla,těsto z poloviční dávky jsem zadělávvala v pekárně,bylo nádherně nadýchané a nelepilo, jidáše jsou jako malované a moc dobré

Ivuna

21. 4. 2011 21:22

Krásná kuřátka,bohužel mě se nedařila tak jsem umotala klasické uzlíky,ale doma to nikomu nevadilo všech bleskem snědli :-)).Posílám bodíka :yes: a dovolila jsem si přidat i fotečku

Klariska Klariska

19. 4. 2011 14:02

Nádherná kuřátka :yes::-K.

magdalenka magdalenka

15. 4. 2011 22:23

MilcaW:klinčeky = hřebíčky...

MilcaW

15. 4. 2011 21:34

Prosim vas, z ceho jsou ty \'hvezdicky\' na ocich kuratek?
daji se pripadne nechim nahradit kdybych to nesehnala? treba po upeceni dokreslit polevou?
Dekuju predem

mirca75 mirca75

12. 4. 2010 15:47

Jani / mneneznas:-), je mi ctí:-8.Děkuju:-K.

mneneznas

12. 4. 2010 15:43

Ahoj Mirko :-) tak Jidáše už jsou na webu, Kuba přišel ze školy a hned je tam nahrál :-K:-K
http://dobrotynakazdyden.hys.cz/jidase.html

mirca75 mirca75

5. 4. 2010 09:53

Jsem moc ráda,že kuřátka na velikonoce "obživla" a těší i další :-8.Mneneznas:-)děkuju za vyzkoušení a věř - povedla se i tobě;-).Jinak všem moc děkuju za milé komentáře:-).Jiřičko:-)jsem moc ráda,že tě tu vidím:-K a myslím,že když vyzkoušíš,tak se ti taky povedou;-).

scarlet

5. 4. 2010 06:24

Nádhera!!!! Smekám!!!:-O:-O:-O:-O:-p:-p:yes::-K

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše

Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5kG