Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Křupavé listy polníčku a rukoly obvykle používáme čerstvé do salátů. Můžeme z nich ale připravit i dobrou polévku, která zaujme krásnou zelenou barvou i zajímavou chutí. Podáváme ji s krutony, slaninou a zakysanou smetanou.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 920 kJ / 220 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,86 g |
Tuky | 3,16 g |
Vláknina | 10,32 g |
Cholesterol | 9 mg |
Sodík | 89 mg |
Sůl | 0,13 g |
Sacharidy | 39,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polníček a rukolu dobře opereme. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Mrkev a housku na kolečka. Česnek na plátky.
Krok 2: V hrnci s trochou oleje zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme mrkev, česnek a chvíli restujeme, než se česnek rozvoní. Dále přidáme brambory, polníček, rukolu a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor a mrkve.
Krok 3: Mezitím na pánvi opražíme uzenou slaninu a na grilovací pánvi housku. Můžeme na sucho nebo s kapkou oleje.
Krok 4: Uvařenou polévku rozmixujeme a je-li potřeba, ještě dochutíme.
Krok 5: Rozdělíme na talíře, dozdobíme krutony, uškvařenou slaninou, kouskem zeleného polníčku, mrkve a pokapeme zakysanou smetanou.
Zveřejněno 23. 4. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q0mr
Moje poznámka
Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q0mr
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 21 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 23 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 16 minutami
Výborné lasagne
Hansenka před 21 minutami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 52 minutami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 1 hodinou
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 2 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 2 hodinami
Jahodové poháry
Nickusek před 3 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
jana71 před 3 hodinami
Rychlovka z čínských nudlí a zeleniny
Honza1351 před 3 hodinami
Tématické fráze:
polnicek vari se?,
polévka z polníčku,
rukola spenat polévka,
špenát z z polníčku,
polevka rukola polníček,
polníček wikipedieje zdravi,
polévka s rukolou,
polníček recepty,
polníček top recepty,
polnicek polévka,
dava se rukola do polevky,
polniček a špenát polevka,
polévka polníček rukola,
recepty s uzenou slaninou,
polníček wiki,
hraskova polevka s rukolou
Suroviny:
polníček,
rukola,
brambory,
mrkev,
cibule,
česnek,
vývar zeleninový,
sůl,
pepř mletý,
olej,
houska,
špek uzený,
polníček,
smetana zakysaná
Komentáře (3)
A proč se dává do polévky, tedy PROČ SE VAŘÍ
Ze zdraví prospěšných důvodů, či kvůli zelené barvě
Kdysi jakýsi "Ajnštajn" na Wiki napsal, že má jemnou oříškovou chuť a teď se toto moudro papouškuje všude možně; asi je to stejné jako se železem ve špenátu, vzpomínáte?
Používám ho na salát, podobně jako listové saláty, ale ani při nejlepší vůli v polníčku oříšky necítím a necítím, snad jen náznak chuti zeleného hrášku...
No, pokud ale někdo sklízí polníček srpem (podobně jako já sklízím medvědí česnek kosou) a v marketu pak nevyhazuje 240,-/kg, tak je má úvaha bezpředmětná, že