Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Křupavé listy polníčku a rukoly obvykle používáme čerstvé do salátů. Můžeme z nich ale připravit i dobrou polévku, která zaujme krásnou zelenou barvou i zajímavou chutí. Podáváme ji s krutony, slaninou a zakysanou smetanou.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 920 kJ / 220 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 4,86 g |
| Tuky | 3,16 g |
| Vláknina | 10,32 g |
| Cholesterol | 9 mg |
| Sodík | 89 mg |
| Sůl | 0,13 g |
| Sacharidy | 39,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polníček a rukolu dobře opereme. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Mrkev a housku na kolečka. Česnek na plátky.
Krok 2: V hrnci s trochou oleje zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme mrkev, česnek a chvíli restujeme, než se česnek rozvoní. Dále přidáme brambory, polníček, rukolu a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor a mrkve.
Krok 3: Mezitím na pánvi opražíme uzenou slaninu a na grilovací pánvi housku. Můžeme na sucho nebo s kapkou oleje.
Krok 4: Uvařenou polévku rozmixujeme a je-li potřeba, ještě dochutíme.
Krok 5: Rozdělíme na talíře, dozdobíme krutony, uškvařenou slaninou, kouskem zeleného polníčku, mrkve a pokapeme zakysanou smetanou.
Zveřejněno 23. 4. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q0mr
Moje poznámka
Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q0mr
Nejnovější recepty
Dýňové karbanátky
Přidáno před 15 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 17 hodinami
Jablkovo-pudinkový koláč
Přidáno před 18 hodinami
Kakaová roláda s tvarohovým krémem a banánem
Přidáno před 21 hodinami
Slaný snídaňový koláč z tortilly
Přidáno 2. 11. 2025 06:00:02
Jemná rybičková pomazánka
Přidáno 1. 11. 2025 22:25:37
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 9 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 10 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 10 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 12 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 12 hodinami
Dančí guláš s knedlíkem
GabiStef před 12 hodinami
Grilování zeleniny
babkalenka před 12 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Kajkajak před 13 hodinami
Rajčatový salát s majonézou
Kajkajak před 13 hodinami
Pórková polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Tématické fráze:
polnicek vari se?,
polévka z polníčku,
rukola spenat polévka,
špenát z z polníčku,
polevka rukola polníček,
polníček wikipedieje zdravi,
polévka s rukolou,
polníček recepty,
polníček top recepty,
polnicek polévka,
dava se rukola do polevky,
polniček a špenát polevka,
polévka polníček rukola,
recepty s uzenou slaninou,
polníček wiki,
hraskova polevka s rukolou
Suroviny:
polníček,
rukola,
brambory,
mrkev,
cibule,
česnek,
vývar zeleninový,
sůl,
pepř mletý,
olej,
houska,
špek uzený,
polníček,
smetana zakysaná
Komentáře (3)
A proč se dává do polévky, tedy PROČ SE VAŘÍ
Ze zdraví prospěšných důvodů, či kvůli zelené barvě
Kdysi jakýsi "Ajnštajn" na Wiki napsal, že má jemnou oříškovou chuť a teď se toto moudro papouškuje všude možně; asi je to stejné jako se železem ve špenátu, vzpomínáte?
Používám ho na salát, podobně jako listové saláty, ale ani při nejlepší vůli v polníčku oříšky necítím a necítím, snad jen náznak chuti zeleného hrášku...
No, pokud ale někdo sklízí polníček srpem (podobně jako já sklízím medvědí česnek kosou) a v marketu pak nevyhazuje 240,-/kg, tak je má úvaha bezpředmětná, že