Houbové rizoto
Houbové rizoto italského typu je nádherně krémové. V základu hraje chuť bílého vína, doplněná zeleninovým vývarem. Rýže všechny chutě ochotně natáhne a na závěr vmíchané máslo jen umocní dokonalý chuťový zážitek.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 897 kJ / 2 604 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 44,49 g |
| Tuky | 140,17 g |
| Vláknina | 24,53 g |
| Cholesterol | 349 mg |
| Sodík | 664 mg |
| Sůl | 1,59 g |
| Sacharidy | 268,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
Krok 2: V hluboké pánvi rozpustíme polovinu másla s olejem. Přidáme cibuli i česnek. Asi 3 minuty restujeme na mírném ohni. Přidáme houby a restujeme další 3 minuty.
Krok 3: Vsypeme suchou (nepropláchnutou) rýži a dobře promícháme, aby se zrnka obalila tukem.
Krok 4: Zalijeme vínem, které necháme prudce odpařit. Po částech přiléváme horký vývar. Průběžně mícháme a teprve, až se tekutina vsákne, přidáváme další vývar.
Krok 5: Vaříme na mírném ohni. Mícháme a postupně spotřebujeme všechen připravený vývar. Rýže jej vsákne.
Krok 6: Když je rýže měkká a má krémovou konzistenci, rizoto je hotové.
Krok 7: Nakonec vmícháme zbytek másla a dochutíme solí a pepřem.
Krok 8: Na talíři posypeme oblíbenými čerstvými bylinkami a jemně nastrouhaným parmezánem.
Zveřejněno 9. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbové rizoto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3yWx
Moje poznámka
Houbové rizoto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3yWx
Nejnovější recepty
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 10 minutami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Kapr na křenu
Přidáno před 16 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 23 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno 11. 12. 2025 08:00:01
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno 11. 12. 2025 07:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
LUCAH před 14 minutami
Kokosové tyčinky špaldové
80Katerina.M před 25 minutami
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 10 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 11 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 11 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 11 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 12 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 13 hodinami
Uherská pěna
Daami před 14 hodinami
Tématické fráze:
houbové rizoto,
houbové rizoto recept,
rizoto s houbami,
houbove rizoto se smetanou,
rizoto houbove,
recept na houbové rizoto,
houbové recepty,
houbové rizoto z čerstvých hub,
houbové rizeto,
houbové risoto,
recepty houbové rizoto,
smetanové rizoto s houbami,
rizoto z hub,
recept houbové rizoto,
krémové rizoto s houbami,
krémové houbové rizoto,
houbový rizoto,
smetanové houbové rizoto,
houbove ryzoto,
rizoto s houbami recept
Suroviny:
rýže,
houby lesní,
máslo,
olej olivový,
cibule,
česnek,
vývar zeleninový,
víno bílé suché,
parmazán,
čerstvé bylinky,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (30)
(na první přečtení než jsem si uvědomil slovenštinu)z kočky tak nevím.Ale zeptám se asijských spoluobčanů jestli nějaký kočičí bujon nemají.