Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Obyčejné kynuté těsto se dá lehce vytvarovat do různých tvarů, nemusíme z něj péct jen obyčejné rohlíky. Ke zvláštním příležitostem ho můžeme zkusit vytvarovat na Vánoce do podoby čertů, o Velikonocích se pokusit o slepičky, kohouty nebo zajíce.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 358 kJ / 1 759 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,33 g |
| Tuky | 35,51 g |
| Vláknina | 13,20 g |
| Cholesterol | 277 mg |
| Sodík | 4,91 g |
| Sůl | 12,21 g |
| Sacharidy | 295,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kynuté těsto si připravíme buď v domácí pekárně - dolů voda a sádlo, pak mouka smíchaná se solí a nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto.
Krok 2: Nebo zaděláme klasicky, mouku smícháme se solí, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, kvásek, zbytek vody a vypracujeme těsto. Kvásek si připravíme tak, že odebereme trochu z už odvážené vlažné vody, přidáme lžíci mouky, cukr, droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Krok 3: Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na díly.
Krok 4: Nejprve oddělíme kousek těsta na zobák a hřebínek a pak zbytek rozdělíme na 5 dílů, dva z nich budou trošku větší.
Krok 5: Z dílů na tělíčko vypracujeme bochánky a z těch pak uděláme zhruba 50 cm dlouhé hady - nevím jak to lépe nazvat.
Krok 6: Na pečicí plech si dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a z rozválených dílků tvoříme a kompletujeme opeřence. Bude přes celý plech a snažíme se udělat tělo co jak nejdelší.
Krok 7: Pak upravíme hlavu, přidáme zobák, hřebínek - spoje na hlavě navlhčíme velmi mírně vodou a necháme kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem, uděláme oko a dozdobíme semínky dle vlastní fantazie.
Zveřejněno 10. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EGB0
Moje poznámka
Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EGB0
Nejnovější recepty
Koláčky s dvojí náplní zadělávané majonézou
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kapsy plněné šunkou a uzeným sýrem, pečený květák a česnekový dip
Přidáno před 2 hodinami
Trhaná krkovice
Přidáno před 3 hodinami
Hráškový krém bez mouky se smetanou a křupavou slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Plněná kuřecí kapsa broskví, šunkou a sýrem a sosík
Přidáno před 4 hodinami
Podzimní skořicové rolky s krémem
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramboračka
JanaPav před 2 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Petraska před 3 hodinami
Maminčina ořechová bábovka
Priserka před 4 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
sab.pol@ před 4 hodinami
Domácí houstičky
Vratis před 4 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
Jandulka18 před 5 hodinami
Piškotový svítek do polévky
Kajkajak před 5 hodinami
Salátový losos
Kajkajak před 5 hodinami
Nejsilnější zeleninový vývar
Kajkajak před 5 hodinami
Bublanina
pesskecupem před 5 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční beránek z kynutého těsta,
beranek z kynuteho testa,
kynuté těsto velikonoce,
zvířátka z kynutého těsta,
kynutý beránek,
kynuté těsto na velikonoce,
velikonoce z kynutého těsta,
recept velikonoční beránek vyzkoušený,
kynuté těsto ze sádla,
slané těsto velikonoce,
nápady z kynutého těsta,
velikonoční slepička pečení,
velikonoční slepičky pečené z kynutého těsta,
kohout na maso cena,
velikonoce a kynute testo,
velikonoční beránek z kynutého těsta foto,
velikonoční kohout recept,
kynuté na velikonoce,
kynuty mikulas návod,
velikonoce z testa
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
sádlo,
voda,
cukr,
droždí čerstvé,
vejce,
mák,
semínka sezamová,
semínka lněná,
semínka dýňová
Komentáře (34)
senky: Já myslím, že je nás víc, co říkáme, že nic nebudeme péct. Taky si nevěřím
mirca75: Miri, dneska jsme ještě dělali z tohoto sladkého těsta - bez žloutků. Na jednu slepici 400 g těsta a množství by vyšlo na 4 kusy. Pokud budeš dělat, tak se těším na fotečku
http://www.toprecepty.cz/recept/2175-kynute-testo-...