Kuřecí stehenní steaky s meruňkami a s kuskusem

honzam Kuchař: honzam

Doba přípravy: cca 1 hod. 3 porce Drůbeží maso 0 názorů

Suroviny

3 kuřecí stehenní řízky (bez kůže)
7 - 9 lžic hladké mouky na obalení
2 lžíce olivového oleje
1/2 velké hnědé cibule nakrájené na tenké měsíčky
2 stroužky drceného česneku
200 ml meruňkové šťávy (nemusí být, když použijemne čerstvé meruňky)
8 čerstvých meruněk nebo 1/2 šálku sušených
1 šálek kuskus
1 šálek vroucí vody
1/3 šálku čerstvé zelené petrželové natě
1 polévková lžíce arbské (marocké) kořenící směsi
Nemáte-li marockou směs můžete si ji připravit doma:
1/2 lžíce mletého kardamomu
1 lžíce koriandru
1 lžíce anýzu
1 lžíce semínek fenyklu
1/4 lžíce sladké papriky
1/4 lžíce celého černého pepře - koření rozdrťte v hmoždíři
můžeme ještě přidat podle chuti lžičku římského kmínu
můžeme ještě přidat podle chuti pálivé papriky (kayenského pepře)
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypte do mělké misky nebo hlubokého talíře. Dochutíte ji solí a pepřem. V ochucené mouce obalíte důkladně steaky a přebytečnou mouku oklepte.

  2. Na lžící rozehřátého oleje, na středním plameni, osmažte ve velkém woku nebo v hluboké pánvi maso z obou stran tak 2 až 3 minuty z každé strany, nebo dozlatova, v případě potřeby přidejte další olej. Maso si odložte na připravený talíř.

  3. Do horkého oleje do pánve přidejte cibuli a česnek. Opékejte za občasného míchání, po dobu 5 minut, nebo do měkka. Směs posypejte kořením a vmíchejte meruňkovou šťávu nebo rozmixovaných 5 meruěk. Přilijte cca 1,5 dl vařící vody (podle potřeby) a přiveďte k varu. Snižte teplotu na nízkou. Vraťte maso do šťávy a duste pod pokličkou asi 20 minut. (Nezapomeňte dolévat podle potřeby vřelou vodu, ať se maso nepřipálí).

  4. Do omáčky přidejte pokrájený zbytek meruněk a odkryté vařte 20 až 25 minut, nebo až je kuře propečené a omáčka zhoustne. Zkontrolujte, zda meruňky nejsou kyselé a podle potřeby můžete přidat lžičku cukru.

  5. Mezitím vsypte kuskus do mísy nebo hrnce a zalijte vařící vodou. Zakryjte. Nechte stát asi 5 minut nebo dokud se voda nevstřebá. Míchejte vidličkou, aby se oddělila zrna. Kusus se lžící na nabírání podáváme na deskách nebo talířích zvlášť. Kuřecí maso přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Podáváme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí stehenní steaky s meruňkami a s kuskusem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: kuřeci steheni stejky kuřecí řízky s meruňkami kuřecí steak s kuskusem kuře na meruňkách indické kuře na meruňkách kluci v akci kuřecí na meruňkách recept kureci stehna s kuskusem steheni stak recept z kuřecích stehenních steaků jak připravit kuřecí stehenní řízek kuřecí steak kluci v akci kuřecí s meruňkama recept na kureci stehenni steyk kureci stehenni stejky recepty kuřeci stehenni stayky grilovaný kuřecí stehenní steak recept

Zapomněl/a jsem heslo