Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 693 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 4. 2010 21:09
Zkoušela jsem péct jidášky podle tohoto receptu moc se mi kuřátka nepovedla, ale jsou moc dobrá. Přidala jsem foto Jana
4. 4. 2010 14:09
29. 3. 2010 14:15
Mirčo, uděluji Ti pochvalu před nastoupenou jednotkou. To je krásně pečení a ta kuřátka nemají chybu. Jen je mi smutno , protože jak tady již píšou kamarádky já jsem schopná udělat uzle a to musím dávat velký pozor, abych si k nim nezamotala vlastní prsty. Seš opravdu šikovná 1* J.
29. 3. 2010 12:25
Chtělala jsem napsat množství mouky.Chybička se vloudila. Omlouvám se.
Ma.
Ma.
29. 3. 2010 12:23
Ta informace o množství je moc důležitá. Díky za upozornění. Právě jdu péct a jsem zvědavá jak se podaří. POdle ohlasu , si myslím, že se povedou. Zdraví Ma.
27. 3. 2010 18:17
to je pěkné
13. 3. 2010 17:27
Tina(neregi.) moc mě těší,že jsi si vybrala tento recept a doufám,že chutnali.
28. 2. 2010 18:17
Chystáme se je dělat a těšímese jak nám budou chutnat.
12. 4. 2009 11:20
Jiřinkojá jsem si dělala legraciJsem moc ráda že chutnali i "puberťákům" a taky že jde recept zase o dům dál. To mě vždycky moc potěší,když se třeba můj recept rozeběhne svou vlastní cestou,aby mě pak po čase zas potkal a chtěl mě překvapit svou 'originalitou',nevěda že já jsem autor
12. 4. 2009 10:23
Mirčo,já jsem ráda že umotám uzly,ty umím,ale jinak jsem to moc neřešila ,ale přišla návštěva ,dva puberťáci a měla jsi vidět jak jim chutnalo a ještě si odnesli recept,je opravdu výborný
12. 4. 2009 07:13
Děkuji vám všem za pochvalu,ale jak napsala Elizajsou udělány jen tak mimochodem.Ptáčci jsou pomalu tak stejně rychlý jako motání uzlů,spirálek,..
Iljusotaky mě to u pár čumáčků napadloNo pro jistotu pár kouskům příště udělám ploutvičky
Jiřinko K jsem ráda že se ti chutnali a také posílám bodík za to jak se ti povedly Ale kde jsou kuřátka?.
Iljusotaky mě to u pár čumáčků napadloNo pro jistotu pár kouskům příště udělám ploutvičky
Jiřinko K jsem ráda že se ti chutnali a také posílám bodík za to jak se ti povedly Ale kde jsou kuřátka?.
11. 4. 2009 23:03
Moc hezké, krásně pečené a pěkné fotky a bod
11. 4. 2009 20:19
tak to je šílené! co člověk dokáže udělat!! gooooood
11. 4. 2009 20:15
zeny....nema to chybu...prekrasne
11. 4. 2009 20:03
Jiřko, bombáááá! Super se ti to povedlo. Já jen, ať se na ty uzlíky dívám, jak chci, tak bych si asi zauzlila ruce
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno 19. 4. 2024 14:01
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21
Právě bylo uvařeno:
Snadný štrúdl
Alamatej uvařila před 14 minutami
Kuře na paprice se smetanou
mcmiruska uvařila před 32 minutami
Listová buchta
Simiisek26 uvařila před 37 minutami
Banánová bábovka
Romca23 uvařil před 50 minutami
Moje houskové knedlíky
petrysek2307 uvařila před 1 hodinou
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
oliveh uvařila před 1 hodinou
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Sajik31 uvařila před 2 hodinami
Bramborový chléb
Jana B. uvařil před 2 hodinami
Citronová buchta s tvarohem
tara23 uvařila před 3 hodinami
Jogurtové muffiny
IRBONA uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Jak správně ochutit mazanec? Patří do něj hlavně rozinky a mandle nebo citronová kúra, voňavého koření stačí jen špetka
Pět tradičních velikonočních moučníků: Klasiku v podobě mazance doplní medové jidášky, vajíčka z perníku i boží milosti
Další recepty
Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
74 názorů