"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák
Náročná jsou rána opilcova. Pokud mu chcete trochu ulevit, uvařte vyprošťovák - korhely leves. Opilecká polévka pochází z Maďarska a základem je kysané zelí. Doplňuje ho klobása, uzené maso, smetana a paprika. Pikantní štiplavá chuť údajně probere i mrtvého.
Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 372 kJ / 1 762 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,81 g |
Tuky | 114,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 395 mg |
Sodík | 7,51 g |
Sůl | 18,13 g |
Sacharidy | 85,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kapustu - zelí prekrájame, cibuľu pokrájame na jemno, údené mäso na malé kocky a klobásu na kolieska.
Krok 2: Kapustu dáme do hrnca aj so šťavou (ja som nepreplachovala), pridáme údené mäso, klobásu, kmín, čierne a nové korenie, bobkové listy, dolejeme studenou vodou a varíme.
Krok 3: Ked je kapusta takmer mäkká, zahustíme zásmažkou z oleja, múky, mletého čierneho korenia, oboch paprík, vody a povaríme ešte 15 minút.
Krok 4: Pridáme sladkú smotanu a necháme krátko prebublať, vypneme plameň. Pridáme prelisovaný cesnak, prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť.
Krok 5: Dochutíme cukrom, octom, ak treba dosolíme. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Kto nedáva šľahačku, podáva kyslú smotanu zvlášť v miske a každý si polievku dochutí sám.
Zveřejněno 6. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2WKz
Moje poznámka
"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2WKz
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Linecký koláč s jahodami
zuzi777a před 7 hodinami
Trdelník...maxi
veverka30 před 7 hodinami
Citronová treska s petrželkou
danka77 před 7 hodinami
Pikantní aztécká polévka - Sopa azteca
Antonausprag před 8 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
V.knollova před 8 hodinami
Banánové kuličky
Dedepeti před 9 hodinami
Svíčková na smetaně
Gretik před 9 hodinami
Luxusní jablečný koláč s karamelem
Megguse před 10 hodinami
Tématické fráze:
domácí vyproštovák,
leves,
polévka na nový rok,
zelňačka vyprošťovák,
vyprostovák po silvestru,
opilecká zelňačka,
nejlepsi vyprošťovák,
polevka na silvestra,
opilecka polivka,
vyprošťovák na silvestra,
polévka po silvestru,
babicina kapustova polevka,
polévka jako vyproštovák,
opilecká polievka,
polévkavyproštovák,
pikantni pekingska polevka,
vanocni vyprostovak,
polivka vyprostovak,
ocet jako vyprošťovák,
opilecke zeli
Suroviny:
zelí kysané,
klobása pikantní,
maso uzené,
smetana sladká 33%,
cibule,
česnek,
kmín celý,
pepř celý,
koření nové koření,
pepř mletý,
bobkový list,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
mouka,
olej,
voda,
cukr krystal,
ocet
Komentáře (24)