Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské brambory podle mne

Vylepšovat lze i takové zdánlivě "obyčejné" jídlo, jakým jsou francouzské brambory. Tak vznikl i tento recept na jidlo z jednoho pekáče. Použijte uzená žebírka, mají velmi chutné maso. Spolu s medvědím česnekem to bude skvělá kombinace.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

20. 4. 2017 23:52

Suroviny pro 1 plech

1 plech

Nutriční hodnoty

Energie9 421 kJ / 2 252 kcal
Bílkoviny175,99 g
Tuky93,46 g
Vláknina23,00 g
Cholesterol 1,31 g
Sodík 5,72 g
Sůl13,13 g
Sacharidy165,43 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

janky3 janky3

23. 4. 2017 20:12

janky3: Blbost, sama jsem se lekla, co tam dělá brokolice. Samozřejmě cuketa. Škoda, že není smailík klepající si na čelo.

janky3 janky3

23. 4. 2017 02:22

casino: Já mám ráda, aby zelenina z velké části chutnala jako zelenina, ale aby nesla stopu koření a bylinek a pod. Vařím vždy na zkus, takže je zaručena chuť. Mrkev k pečenému vepřovému s rozpeky dělám s máslovou jíškou, aby voněla po másle, chutnala po másle a hned za máslem je na řadě chuť mrkve, ale chuť je "obroušená" máslem. Jestli mi rozumíte. Lépe to asi nevysvětlím.:-8

janky3 janky3

23. 4. 2017 02:08

Dajda: Jé, pečené brambory nad dřevěným uhlím, částečně předvařené, dávám máslo do plecháčku, sobě teďy olivový olej, máslo rozpustím a přidám tymián, pažitku, petrželku a libeček, sem bazalku nedávám, je dost aromatická. Přisolím nebo dám trochu grilovacího koření, a pak postavím plecháček k bramborům na rošt, aby bylinky pomaloučku pouštěly vůni do másla či oleje, a přihodím rozpůlený stroužek česneku. Milují to i vnoučata, jejich rodiče a kdo se nachomejtne kolem, dá si také rád. Já to mám raději, než maso. Teď c cukrovkou, která se ne a ne zlepšit, játra jsou na tom také bídně, proto mně ubylo množství krevních destiček, jedno vyvolá další. Takže přísná dieta. Přizpůsobila jsem jídla, která máme rádi, mé dietě tak, aby to stále byla bašta. Zvykla jsem si vařit jídla se spoustou zeleniny, abychom měli hodně vlákniny a každá zelenina přidá poměrně dost vitamínů a minerálů. Navíc zasytí. Chroupeme ji rádi i syrovou, nebo zeleninové saláty se sýrem, nebo šunkou a bílou Aktivií, zkrátka, co dům dá. Zdravím:-D

casino casino

22. 4. 2017 21:33

janky3: "...všechny chutě se propojí..."
No, patrně jsem poněkud uchýlený :-D ale mám rád když ta která zelenina (a nejen zelenina) chutná spíše autenticky jak ta která zelenina (a nejen zelenina) ;-)

Dajda Dajda

22. 4. 2017 20:35

janky3: Samozřejmě že je velký rozdíl, když se brambory vaří se slupkou a bez ní a každé jídlo chce své.

Mám moc ráda brambory na loupačku a ještě raději je mám upečené se slupkou, ale to jde opravdu nejlépe s novými bramborami. K tomu rozmíchaný ochucený tvaroh, ale mně stačí právě jen to máslo a nezbytné jsou nakrájené plátečky česneku, který momentálně nemůžu zase já. Oblíbila jsem si i "německou" kombinaci pečené brambory, ochucený tvaroh a uzený losos. ale to už jsme někde úplně jinde....... <3

Lenunka Lenunka

22. 4. 2017 19:42

janky3: já právě cuketu nemusím, protože mi to přijde jen takové plnidlo bez chuti, jinak zeleninu mám moc ráda:-)
ale máte pravdu, že ta uzená žebírka dají každé zelenině další rozměr:-):-K

janky3 janky3

22. 4. 2017 18:34

Lenunka: Ona když je brokolice osmahnutá, společně s ostatní zeleninou a s kořením na grilovanou zeleninu, tak je to bašta, všechny chutě se propojí , a pak s tím žebírkovým uzeným dohromady vznikne šťavnatá náplň. Navíc je cuketa neutrální chuti, a tím pádem neruší. Já ji nemám ráda jako zelí, ani jako bramboráky, jen s většinou brambor, ale ráda ji používám do všech zeleninových či masozeleninových směsí, jako třeba do tortil. Nebo podušenou na másle s trochou mletého kmínu, jako přílohu k vepřovému přírodnímu plátku. Ale manželovi dám navíc brambory, bylo by to pro něho hladové.

janky3 janky3

22. 4. 2017 18:08

Dajda: Je docela rozdíl mezi uvařenými oloupanými brambory a na loupačku. Nejde o tu práci, ale chuť. Zkrátka všechno chce své. Zkoušela jsem v různých pokrmech to i to, ale vedou brambory ve slupce. Ovšem pokud už moc klíčí, olámu klíčky a dávám sousedům pro slepice. Nebo pro prasátko. Oloupané brambory před vařením jíme jako přílohu, ale také s tvarohem. Nesmím si pomastit máslem, což je lahoda, ale dělám si z polotvrdého tvarohu, bílé Aktivie a netučného Cottage, k tomu všechny možné čerstvé bylinky a jsem spokojená. K tomu buď podmáslí či okurkový salát. Podmáslí je lepší. A brambory na loupačku, když už jsou nové. Jen si je nemohu opět dát s máslem. Ale nahrazuji to lžící dobrého olivového oleje, nearomatického, nechám v něm vyluhovat kousek česneku, přidám pepř a nasekanou pažitku, stačí to akorát na dva brambory a užiji si to také. No, to jsem toho zase nakecala. Jak se jedná o jídlo, jsem k nezastavení.:-8:-Q

Dajda Dajda

22. 4. 2017 06:46

Kmín do brambor dávám, ale stejně si myslím, že zcela nejjednodušší a taky zdravější je brambory na jaře oloupat. není to přece žádná práce navíc, oloupat je musíte tak jako tak. :-p,

janky3 janky3

22. 4. 2017 00:37

SEMENA KMÍNU (Semencarví, Fructuscarvi)obsa­hují hlavně silici s 60 % karvonu. Silice usnadňu­je trávení a uvolňuje žaludeční a střevní křeče a pomáhá při nadýmání. Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích. Víte, proč se bez kmínu neobejdou jídla z brambor? Kmín přidáváme vždy do vody na vaření brambor, nejde jen o chuť, ale především neutralizuje škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách. Solanin může zhoršit zrak i způsobit srdeční potíže. Kmín mletý nebo drcený přidáváme do všech polévek a jídel z „nadýmavých“ zelenin, tím předcházíme zažíva­cím potížím. Kmín je močopudný a podporuje tvorbu mateřského mléka a je vhodný i pro kojence a malé děti při zažívacích potížích, usnadňuje také vykašlávání. Žvýkání několika semínek odstraní zápach z úst:-Q

Lenunka Lenunka

21. 4. 2017 21:28

tejaja: jsem ráda, že jste to ochutnala, to se cení:-) jinak jedna píšeme o voze a druhá o koze, vy píšete, že kmín solanin neodstraní, já souhlasím, píšu proč se teda s brambory dává a kam a jak to funguje, vy píšete že tak to není a ve finále napíšete, že jste vlastně neříkala nic o reakci kmínu a solaninu. Diskuze o ničem, též se omlouvám autorce receptu.
:-K A dávám bodík, sice nemusím do francouzských brambor cuketu, ale to jak píše autorka že vaří ve vývaru z uzených žebírek i ty těstoviny do šunkofleků, tak to dělám taky, to je bašta:-)

tejaja tejaja

21. 4. 2017 20:41

Lenunka: Ak by som chcela byť sprostá, tak poviem, aby ste si uvarili zelené odkrojky zo zemiakov a uvidíte ako chutí. Má silno horkú chuť. Inak nikde nepíšem o reakcii so solanínom. Končím, pekný večer. :-)
janky3 : Ospravedlňujem sa ti za komentáre, ktoré s receptom nesúvisia. :-K

Lenunka Lenunka

21. 4. 2017 19:35

tejaja: to ano, ale nikde tam nevidím tu reakci se solaninem, neřekla jsem, že ty silice nemají i další účinky:-)
a teď mě ještě napadá, když kmín překryje chuť solaninu, jak chutná?:-)

tejaja tejaja

21. 4. 2017 19:11

Lenunka: Silice v rasci majú mnoho účinkov, hlavnou ich zložkou je karvón, je to antiseptikum. Silice v rasci pôsobia ako insekticídum, antibakteriálne, antisepticky, antiviroticky, proti nadmernej tvorbe plynov, nadúvaní a povzbudzujú činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Majú aj ďalšie účinky. ;-)

Lenunka Lenunka

21. 4. 2017 18:44

tejaja: a jak teda ty silice kmínu působí, když určitě ne tak?:-) Mě se vždycky líbí, když někdo napíše, že takhle to teda určitě není, ale už nenapíše, jak to teda je. Jasně že se množství solaninu sníží odstraněním klíčků a zelených částí, to ale autorka psala, já jsem jen vysvětlila, jak působí kmín v těle spolu se solaninem, který v bramborách zbyl, máte - li jinou teorii, ráda si ji poslechnu:-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: francouzské brambory dobré francouzské brambory francouzské brambory recept recept na francouzské brambory francouzské na brambory francouzský brambory francouzské brambory z cukety klíčky na bramborách top recepty francouzské brambory proč se dává kmín do brambor solanin v bramborách francouzske brambory bez smetany brambory na jaře francouzské brambory podle pohlreicha priprava francouzskych brambor francouzské brambory příprava brambory s klíčky recept francouzske brambory francouzské brambory s tvarohem kuchař ví recepty francouzské brambory

Suroviny: brambory, kmín celý, maso uzené, sádlo, olej, cibulka jarní, cuketa, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá žlutá, česnek mědvědí, mrkev, pórek, sůl, pepř mletý, koření na grilovanou zeleninu, libeček, smetana, vejce

TopRecepty.cz

Francouzské brambory podle mne

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WAxn