Dort "Vítání jara"
Dorty pečeme k různým slavnostním příležitostem. Proč tedy neupéct dort třeba k příchodu jara. Piškotový základ s ořechy je prokládaný lahodným tvarohovým krémem s meruňkami a šlehačkou v kombinaci s čokoládovým pudinkem.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma průměr 28 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 157 kJ / 2 428 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 108,40 g |
| Tuky | 87,17 g |
| Vláknina | 12,40 g |
| Cholesterol | 1,12 g |
| Sodík | 758 mg |
| Sůl | 1,86 g |
| Sacharidy | 288,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve našleháme z bílků sníh a zašleháme do něj i cukr. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny, přimícháme střídavě lehce sníh z bílků, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 2: Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a zaklapneme. Boky vytřeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut.
Krok 3: Meruňky scedíme (šťávu použijeme později) a rozmixujeme (můžeme i s trochou šťávy). V misce promícháme s tvarohem, vaječným likérem a pudinkem bez vaření, nakonec zamícháme našlehanou šlehačku.
Krok 4: U vychladlého dortu odstraníme bok, dort prokrojíme a vložíme po bocích fólii (viz obr.) a opět zavřeme. Pokapeme šťávou z meruněk, potom natřeme krém, ale trochu si necháme na potření horní části dortu. Přiklopíme druhou částí dortu a potřeme. Dáme do chladna, než uvaříme pudink.
Krok 5: V mléce rozmícháme cukr a uvaříme klasicky pudink. Mícháme, protože vaříme 2 pudinky a bude tedy tužší. Uvařený pudink necháme vychladnout, ale promícháváme, aby zůstal tvárný. Pudink natřeme na dort a dáme do chladna, než vyšleháme šlehačku ke zdobení.
Krok 6: Šlehačku vyšleháme s kakaem, z dortu odklopíme bok a vyndáme fólii (pěkně drží tvar-viz obr.). Z našlehané šlehačky (můžeme i dobarvit barvivem nebo ovocným sirupem) odložíme trochu stranou na zdobení třeba obrázku slunce. Celý dort potřeme a dozdobíme.
Zveřejněno 6. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort "Vítání jara"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JP4y
Moje poznámka
Dort "Vítání jara"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JP4y
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 9 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 16 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 3 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 3 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 3 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 3 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 4 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 5 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 5 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 5 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 6 hodinami
Tématické fráze:
šlehačkovo pudinkový krém,
šlehačkovo tvarohový krém,
recepty na jaro,
šlehačkovopudinkový krém,
recepty jaro,
aby piškot neudělal bouli,
forma 26 cm kolik kousků,
kolik vajec na dortovou formu,
řezy sunquick,
mail pat.gr loc:cz,
kolik vajec do formy 26cm,
tuhé krémy na zdobení dortu,
recepty na dorty 26cm,
jaro recept,
dort z pudinku,
dortová forma průměr 26 cm recept,
kolik vajec do formy na dort,
kolik vajec na 26cm formu,
kolik vajec na dort o:prumeru 26 cm?,
recept na dortovy korpus průměr 23
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
voda,
ořechy mleté,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
šlehačka ke šlehání,
tvaroh,
cukr vanilkový,
pudink vanilkový bez vaření,
kompot meruňkový,
likér vaječný,
šťáva citronová,
mléko,
pudink čokoládový,
cukr,
šlehačka ke šlehání,
kakao
Komentáře (24)
Ještě opravím v receptu, kupovala jsem si teď novou koláčovou formu a na etiketě měla 28cm, ale měřila jsem spodek formy a má jen 26cm - to jen pro info
Mirco, zkus špaldovou mouku, ja má lehce oříškovou chuť, to by nemuselo být špatné