Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční voňavé vepřové

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba tepelné úpravy: 180 min

180 min (180 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 6-8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 439 kJ /
6 319 kcal
Bílkoviny524,39 g
Tuky390,98 g
Vláknina50,83 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 5,83 g
Sůl13,58 g
Sacharidy63,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme den předem. Stroužky česneku po oloupání podélně nakrájíme na malé klínky a maso jimi prošpikujeme. Pět lžic oleje promícháme s citronovou šťávou, částí dobromysli, pepřem, solí a fenyklem. Maso potřeme touto marinádou a v keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě (NE kov)marinujeme přikryté přes noc. Krok 2: Druhý den oloupeme cibulky a celer, který nakrájíme na kousky velikosti sousta. Na zbytku oleje opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přeneseme do pekáče, na tuku po opékání osmahneme rozpůlené cibulky a celer. Až chytí barvu, přidáme je do pekáče. Krok 3: Z masa trochu otřeme marinádu, podle chuti ještě dosolíme a ze všech stran také opečeme na pánvi. Pak přidáme do pekáče a posypeme zbytkem dobromysli. Z pánve slijeme tuk a nalijeme víno. Krok 4: Uvedeme do varu a současně odškrabeme připečenou šťávičku. Když se vše spojí, nalijeme na maso, přikryjeme a pečeme na 200°C hodinu a tři čtvrtě, v polovině pečení jednou obrátíme. Krok 5: Vhodná příloha jsou pečené nebo zapékané brambory, ale i bramborové knedlíky. V jedné zdejší restauraci tohle jídlo vařili podle mne a jako přílohu podávali chlupaté knedlíky a špenát. Vyzkoušejte ;-)

Zveřejněno 1. 1. 2009

Poznámka autorky zizala

Podle staršího čísla Apetitu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční voňavé vepřové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRnE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční voňavé vepřové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRnE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

:-O:-O našla jsem stejný v Apetit 2/2005 str, 22:-K:-K

Tak tenhle recept už mám vytištěný pěkně dlouho - budu ho muset zrealizovat, snad o Velikonocích...

Dana: :-)):-)) no čáááu :-! Že se taky ukážeš :-D

Moje nejšikovnější sestro,děkuji za recept,určitě vyzkouším;-)

whitecat: Tak dej pak vědět ;-)

Super díky, uvažovala jsem o bramborových šiškách nebo něco jako karlovarské knedlíky, tak díky za tip, už vím, co bude o víkendu:-)

whitecat: my k tomu míváme brambory - vařené nebo pečené, ale ani pečivo (čerstvé a křupavé bagetky třeba;-) by k tomu nebylo špatné :-)

whitecat:
Karlovarský knedlík by mi chutil k tomu.:yes:

Masenko mě moc láká, ale mohl by mě někdo prosím inspirovat, co k tomu za přílohu?

To bych nerada (Tě zlobila), já si všimla až pozdě, že mi vykáš, tak proto ;-):-8
Jinak jsem samozřejmě moc ráda, šíření dobrých věcí podporuju:yes::-))

chocolate 29. 1. 2011 19:21
Jarko:-O, nezlob mě:-D.Když dovolíš, dala jsem link na tvůj recept kolegům v práci, kterým tááááák chutnalo.

Chocolate, ani nevíš, jakou mám radost :-*:-K:-K Dík.
Aha, omlouvám se za tykání, já nevěděla:-8

chocolate 29. 1. 2011 19:07
Děkuji za super recept, dělala jsem na oslavu mých narozenin a všem moc chutnalo.Dokonce i moje zmlsané holčičky si přidávaly.
Jarko:-K, recept si s dovolením opisuji do své "kuchtaknihy" a když dovolíte, budu šířit dál (myslím ústně;-)).

:-ONáááádhera!:yes:+

to vypadá luxusně :yes::-p

Načíst další komentáře (6)

Tématické fráze:
sváteční vepřová pečeně, pečená vepřová hlava, sváteční vepřové maso, apetit recept na karlovarský knedlík, vepřova hlava pečena, sváteční vepřová roláda, sváteční menu z vepřového masa, sváteční pečeně, vepřová pečeně apetit, vepřové s karlovarský knedlík, vonavé vepřová pečeně, pečene maso na oslavu, svateční recepty z vepřového masa, sváteční recepty z masa, sváteční recepty, recepty apetit karlovarský knedlík, recept na svateční maso recepty, krkovice svatečni, recept na sváteční pečeni, pečené vepřové karlovarský knedlík

Suroviny:
plec vepřová, česnek, olej olivový, šťáva citronová, semínka fenyklová, dobromysl, cibule šalotka, celer, slanina anglická, víno červené suché, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu