Marocký tažín s masovými kuličkami

Simply Food Kuchařka: Simply Food

Doba přípravy: 90 minut 4 porce Mleté maso 2 názory

Suroviny

150 g mletého masa (ideální je jehněčí, ale můžete použít hovězí nebo vepřové)
70 g špaldového kernota nebo bulguru
hrst čerstvé máty
2 střední cibule
4 stroužky česneku
1 kg rajčat
1 menší lilek
1 mladá cuketa
1 žlutá paprika
hrst černého rybízu nebo červeného rybízu ale můžete vynechat
4 vejce
sůl
pepř
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky římského kmínu
1 kousek kůry skořice
1 hvězdička badyánu
olej
velký svazek čerstvého koriandru nebo petrželky
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Kernoto nebo bulgur uvařte do měkka dle receptu. Do misky dejte mleté maso, přidejte kernoto, 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané na jemno a polovinu veškerého mletého koření, sůl a pepř dle chuti a přidejte jemně sekanou mátu. Zpracujte do těsta, ze kterého vlhkýma rukama vypracujte menší kuličky.

  2. Rozpalte větší pánev, nebo těžký hrnec a kuličky v něm na troše oleje opečte, tak aby držely tvar. Opečené kuličky vyjměte z pánve.

  3. Veškerou zeleninu včetně rajčat nakrájejte na větší kousky. Nemusíte si dělat těžkou hlavu s pravidelností. Na výpeku z kuliček opečte nejdříve cibuli, česnek nakrájený na plátky, lilek, cuketu a papriku. Nakonec přidejte sekaná rajčata. Do zeleninové směsi přidejte celou skořici a badyán a nechte dusit do měkka. Zhruba po 10 minutách přidejte opečené masové kuličky a přimíchejte rybíz. Vše nechte ještě chvíli dusit, eventuálně dosolte dle chuti.

  4. Do hotového tažínu zamíchejte 2/3 nahrubo nasekaného koriandru a udělejte do něj lžící 4 důlky, do kterých vyklepnete celé vejce. Pod pokličkou nechte vejce cca 4 minuty srazit tak, aby žloutek zůstal stále mírně tekutý. Hotové jídlo podávejte s pečivem a sypané čerstvým koriandrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 41 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Marocký tažín s masovými kuličkami

  • Antonín Zelinka Antonín Zelinka(neregistrovaná)

    sarkap: Proboha, tajin (tažín) je něco úplně jiného - žádný bulgur (to v Maroku neznají), žádné smažení, vše se dusí spolu ve speciální nádobě (zvané tajin), žádná vejce nakonec, jí se většinou s chlebovou plackou (vyloučen není ani kuskus). Existuje mnoho variant podle kombinací surovin, ale vždy se vše dusí (a nemíchá). Je to opravdová lahůdka, doporučuji ochutnat přímo v Maroku.


    sarkap:

    Odpovědět

  • sarkap sarkap

    Tak tento recept vypadá moc dobře, mám ráda tato silně kořeněná jídla, určitě vyzkouším a dávám bodíka :o)

    Odpovědět

Tématické fráze: tážin tažín recept tažin recepty marocký tajin recept na tažin tadžin recept tadžin marocky tadžin recept tažín hovězí tažin zeleninový tažin recepty na marocký tajine recepty tažín tajin recept recept na tajin recept marocký tajin kefta tajin recepty na tazin příprava směsi na tazin koření na tadžin