Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Suroviny
Porce: 6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 7 265 kJ / 1 737 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,48 g |
Tuky | 34,92 g |
Vláknina | 81,63 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,40 g |
Sacharidy | 227,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto jídlo je původem z Irska, jehož kuchyně je svým složením blízká té české. Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. Pěstování brambor bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory pak výrazně ovlivnily irskou historii. V letech 1845–1849 totiž postihl Irsko katastrofální hladomor. Jeho hlavní příčinou byla totální neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry. Další příčinou byla pro Irsko zničující britská ekonomická politika a neochota Velké Británie Irsku pomoci. Příčinou neúrody bylo i velmi vlhké počasí, které podpořilo masivní rozšíření houbových chorob brambor; hlavní roli zde sehrála plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí z více než 8 miliónové irské populace a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě. Nejčastěji v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 2. 2013 17:38
evosheek:
24. 2. 2013 17:12
Bibinka: Bibinko máme neděli a dnes jsem na internet hodil recepty za pět dní. Ale vařím rád. A má rodina je ráda, že vařím rád. A na mytí nádobí máme myčku. Takže je vše fajn. Zdravím!
24. 2. 2013 16:58
24. 2. 2013 15:33
evosheek:Ivo, ty jsi se do toho dal člověče, ty jsi dneska dělal tolik dobrých jídel a moc se mi u nich líbí i to tvé historické povídání, které si ráda čtu Dávám ti 3.bod
24. 2. 2013 14:36
evosheek: Díky, to bych asi mohla.
24. 2. 2013 14:33
to bude výborné
24. 2. 2013 14:00
Alexiss: Máš ho tam
24. 2. 2013 13:54
Alexiss: Hned to opravím
24. 2. 2013 13:49
Ahoj, moc ráda bych se podívala na správnou fotku.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 9 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 15 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 18 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 7 hodinami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 8 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 9 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 9 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 11 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 11 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 13 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 14 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: phytophtora infestans phytophtora infestans jehněčí kýta jehněčí s omáčkou recepty jehněčí kýta jehněčí na capari jehněčí kýta v celku jehněčí recepty jehněčí kýta top recepty jeneci maso srnčí s kaparovou omáčkou jehněčí irska kyta recepty jehněčí kýta,kapary jeněčí recept česnek recepty skopové s omáčkou kaparovou omáčkou jehněčí kýta s omáčkou jeněčí kýta recepty jehněčí v troubě skopové s kaparovou omáčkou
Suroviny: kýta jehněčí, pórek, mrkev, celer, cibule, česnek, víno bílé suché, tymián, sůl, pepř, brambory, těstoviny, máslo, mouka, vývar, smetana, kapary, bazalka čerstvá, sůl, pepř
Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4KMx
9 názorů