Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný kvásek

Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min silný kvásek na pečení po 14 dnech

60 min (60 min příprava, silný kvásek na pečení po 14 dnech)

8. 8. 2009 08:06

Suroviny pro 1

1

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).

- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)

- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.

- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.

Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)

http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

6. 12. 2023 15:40

cathleen: Ďakujem, celozrnná sa minula, mám asi na jedno kŕmenie a nechce sa mi do obchodu, je tam nepríjemne.

cathleen cathleen

6. 12. 2023 14:50

magdalenka: určitě, klidně dej chlebovku ;-) Ta celozrnná bouřlivěji kvasí, proto se používá hlavně v začátcích.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

6. 12. 2023 14:26

magdalenka: Dej mu chili papricku, :-8:-D ozije tak, ze zdrhne z hrnicku!Co si bude vybirat, nakrm tim ,co je doma.:-D;-:-D:-D

magdalenka magdalenka

6. 12. 2023 14:07

Prosím, mám od februára vypestovaný žitný kvások. Práve ho oživujem, dlhšie som s ním nepiekla. Doteraz som ho kŕmila celozrnnou žitnou. Môžem aj chlebovou žitnou, alebo pre jeho kondíciu je lepšie stále kŕmiť celozrnnou žitnou? Ďakujem!:-K

malaprdylka

1. 1. 2016 22:59

Pajaja: Už se ti zadařilo udělat vlastní kvásek? Pokud máš zájem o pečení chleba a chodíš na Facebook, tak je tam skupina PečemPecen.cz a tam najdeš hodně zajímavostí kolem chleba a výborné rady ohledně kvásku a jeho udržování, protože není pravdou, že čím je starší tím je lepší - to je jen částečná pravda, protože kvásek se musí udržovat, aby byl neustále při síle a šel z něho péct chléb. Koukni na ten FB a nebo jsou na netu i jiné stránky, kde si počteš a nabereš dobré zkušenosti - např. www.pekarnomanie.cz/ www.mitrus.cz/ nebo www.maskrtnica.cz ta se profesionálně zabývá pečením a radami ohledně kvásku a chleba z něj - je to úspěšná blogerka.:-)

vacllav

29. 12. 2015 12:52

cathleen:
tenhle návod jsem měl dělat a nevyplácal jsem na vyhození tolik drahý mouky!

vacllav

29. 12. 2015 12:49

Tak nevim, dělám vše podle tohoto návodu a smrdí to jak kravinec a kvasit to taky přestalo - jestli to bylo kvašení. >??
A to že konečně dostali tu žitnou celozrnou mouku (ještě 2x drahou) - to v Litoměřicích v obchodech je rarita :o((
ŽE BY TA MOUKA BYLA VADNÁ? JAKOU PŘESNĚ MOUKU?

cathleen cathleen

25. 2. 2015 22:08

Pajaja: jestli se ti chce vážit si to, tady je lopatický postup - zatím to podle něj vyšlo každému :-)
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...

Rozhodně neplatí, že čím starší, tím hustější kvásek - je hustý tak, jak ho uděláš :-) Můžeš vést kvásek řídký skoro jako polévka, ale i hustý tak, jako na fotkách ;-)

Pajaja

25. 2. 2015 21:59

Po prvním nezdaru se do toho kvásku pustím znovu. . . Popisuješ to tak polopaticky, nevím, proč mi to v praxi připadalo tak složitý. Každopádně se nepovedl. :-(
Ale chtěla bych kvásek používat při pečení chleba, je nadýchanější a má víc ok. Žádná dusivka. Chápu správně, že tu hustotu si získá tím, jak je starší a udržovanej? Podle fotek ostatních jsou totiž dost řídké a jak ty píšeš, měl by být hustý. :-)

malaprdylka

29. 5. 2014 07:11

Ani.sek:
Kvásek se zakládá jen ze žitné mouky. Ale vůbec se s ním nedělej a koukni se na kváskovou mapu. Někdo ti ho určitě rád dá zadarmo a nebo za nějakou maličkost. Najdeš si tam někoho v blízkosti svého bydliště a kontaktuješ ho - je tam @ nebo telefonní číslo. Pšeničný kvásek se dělá z kvásku žitného, on totiž nemá takovou trvanlivost jako žitný. Tak ať se ti daří s kváskem a pak i pečení.;-)

Ani.sek

28. 5. 2014 19:11

Rozhodla jsem se také si založit kvásek, ale teď jsem přišla na to, že jsem v krámu místo po žitné celozrnné mouce sáhla po pšeničné, povede se kvásek i z téhle mouky? A můžu pak přidávat žitnou, nebo jen tuhle? :-8

cathleen cathleen

4. 2. 2014 08:31

jesterka74: omlouvám se, že jsem přehlídla tvůj dotaz....:-(
Kvásek po acetonu smrdět nesmí. Pokud je to ještě aktuální, nabídnu ti tuhle diskuzi, kam můžeš i neregistrovaná - vždycky a hlavně rychle poradí;-):yes:

http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893

jesterka74

1. 2. 2014 11:31

Tak nevím,kvásek začal po 4dnech pěkně bublinkovat,ale zvětšil objem teprve asi max. o 2cm.Včera už byl cítit po kvasnicích.na jednom webu psali,že kvásek má ,,smrdět" jakoby trochu po acetonu,dokud prý nesplesniví a je živý tzn.,že dělá bublinky,stoupá a klesá je to v pořádku.Snad....Počítám,že by měl dnes snad zvětšit objev zase o něco víc,tak uvidíme.
Mám jej postavený na Sep Top Boxu,kde má ideální teplotu

cathleen cathleen

21. 1. 2014 10:05

laila: :-O nevím, proč mi tenhle dotaz utekl....promiň a jestli je to ještě trochu aktuální - založ raději kvásek nový, pokud ti bude zase stát na povrchu voda, jen to promíchej a nechej kvasit dál, a octově by to vonět nemělo. Máš kvásek v dostatečném teple?

laila

16. 1. 2014 16:37

Potřebuji poradit. Kvásek mám třetí den na vrchu se oddělila voda a voní docela octově tak nevím jestli krmit dál nebo založit nový. Dělám ho poprve.:-(

1 2 3 9

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba

Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda

TopRecepty.cz

Žitný kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0VEL