Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 119 kJ / 745 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,01 g |
Tuky | 10,34 g |
Vláknina | 60,78 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 16,01 g |
Sůl | 40,00 g |
Sacharidy | 100,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.
Krok 2: Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.
Krok 3: Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.
Krok 4: Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.
Krok 5: Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.
Krok 6: Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.
Krok 7: Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.
Zveřejněno 30. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Moje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Nejnovější recepty
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 3 hodinami
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 17 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno 15. 9. 2025 20:10:14
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenková buchta se švestkami
aladew před 3 hodinami
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 5 hodinami
Řecká musaka
misula29 před 6 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 9 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 9 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 11 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 12 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 15 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan 15. 9. 2025 20:19
Rychlý švestkový koláč
Macek13 15. 9. 2025 19:39
Tématické fráze:
co vařit na nový rok,
co zitra vařit,
hrách na nový rok,
jak vařit zelí,
sušenky s marjánkou,
zeli na novy rok,
hrách zelí,
koláčky s marjánkou,
recept hrách zelí,
recept sušené zeli,
co vařit ze zelí,
vařený hrách se zelím,
hry zelí,
moravske kysle zelí,
hrách a zelí,
recepty na kysle zeli,
bílé zelí rec,
zeli a hrách,
vařeni zelí,
perlová fazole
Suroviny:
zelí kysané,
cibule,
hrách,
hříbky sušené,
slanina uzená,
sůl,
kmín celý,
majoránka,
jíška
Komentáře (15)
Magduška : nič si z toho nerob, sú ľudia, ktorí nevedia ako sa niekde varí, a kecajú, len preto, lebo niečo nepoznajú. Taká polievka, ako si dala, sa varí na Orave bežne.
dámská.. č. 6,5.. je to v pořádku