Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 119 kJ / 745 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 35,01 g |
| Tuky | 10,34 g |
| Vláknina | 60,78 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 16,01 g |
| Sůl | 40,00 g |
| Sacharidy | 100,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.
Krok 2: Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.
Krok 3: Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.
Krok 4: Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.
Krok 5: Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.
Krok 6: Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.
Krok 7: Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.
Zveřejněno 30. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Moje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 11 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 11 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 11 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 13 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 14 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 15 hodinami
Tématické fráze:
co vařit na nový rok,
co zitra vařit,
hrách na nový rok,
jak vařit zelí,
sušenky s marjánkou,
zeli na novy rok,
hrách zelí,
koláčky s marjánkou,
recept hrách zelí,
recept sušené zeli,
co vařit ze zelí,
vařený hrách se zelím,
hry zelí,
moravske kysle zelí,
hrách a zelí,
recepty na kysle zeli,
bílé zelí rec,
zeli a hrách,
vařeni zelí,
perlová fazole
Suroviny:
zelí kysané,
cibule,
hrách,
hříbky sušené,
slanina uzená,
sůl,
kmín celý,
majoránka,
jíška
Komentáře (15)
Magduška : nič si z toho nerob, sú ľudia, ktorí nevedia ako sa niekde varí, a kecajú, len preto, lebo niečo nepoznajú. Taká polievka, ako si dala, sa varí na Orave bežne.
dámská.. č. 6,5.. je to v pořádku