Znojemské okurky
Znojemské okurky - to je pojem. Pro mnohé z nás je to ta nejoblíbenější nakládaná zeleninová příloha. Stačí mít připravené čerstvé okurky, vyladěný sladkokyselý nálev, trochu zeleniny, hodně voňavého kopru, a můžeme se pustit do zavařování.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 598 kJ / 3 011 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 88,20 g | 
| Tuky | 18,28 g | 
| Vláknina | 155,00 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 69,05 g | 
| Sůl | 170,00 g | 
| Sacharidy | 576,00 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Suroviny na nálev svaříme a necháme vychladnout.
	Krok 2: Omyté okurky rovnáme do zavařovacích sklenic a prokládáme koprem, na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí.
	Krok 3: Zalijeme nálevem.
	Krok 4: Všem sklenicím pečlivě a dosucha otřeme okraje. Pevně je zavíčkujeme.
	Krok 5: Sterilujeme 8 minut při 80 °C.
Hlídáme, jinak budou okurky měkké a tím i nedobré. Krok 6: Stejný nálev můžeme použít i na papriky, kozí rohy, nebo hřiby.
Hlídáme, jinak budou okurky měkké a tím i nedobré. Krok 6: Stejný nálev můžeme použít i na papriky, kozí rohy, nebo hřiby.
Zveřejněno 11. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Znojemské okurky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yM
Moje poznámka
					
				
Znojemské okurky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yM
Nejnovější recepty
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 21 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 1 hodinou
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 3 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 3 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 5 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 5 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 5 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 15 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 17 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 18 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 18 hodinami
						Tématické fráze:
						
							nalev na znojemske okurky, 
						
						
							lak na okurky, 
						
						
							znojemsky nalev na okurky, 
						
						
							nalev na okurky, 
						
						
							nálev na pravé znojemské okurky, 
						
						
							znojemské okurky nálev, 
						
						
							recept na znojemský nálev na okurky, 
						
						
							domácí lák na okurky, 
						
						
							znojemský macerát, 
						
						
							znojemsky nalev, 
						
						
							domácí nálev na okurky, 
						
						
							pravy znojemsky nálev na okurky, 
						
						
							nálev na okurky recept, 
						
						
							vyborne znojemské okurky nalev, 
						
						
							macerát na okurky, 
						
						
							recept na lak na okurky, 
						
						
							nalev na okurky znojemske, 
						
						
							kozí rohy recept, 
						
						
							znojemský nálev recept, 
						
						
							kde koupit znojemský macerát
						
					
						Suroviny:
						
							okurka čerstvá, 
						
						
							kopr čerstvý, 
						
						
							mrkev, 
						
						
							cibule, 
						
						
							ocet, 
						
						
							voda, 
						
						
							sůl, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							semínka hořčičná, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							pepř
						
					
	
			
	
	
	
	
	
Komentáře (22)
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.