Italské rizoto se zeleným chřestem
Rizoto je tradiční italské rýžové jídlo vařené ve vývaru. Správně uvařené rizoto je husté a smetanové, rýže je však vařena al dente (na skus) a s oddělenými zrny. Toto jídlo je téměř nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 298 kJ / 1 505 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 37,42 g |
| Tuky | 22,25 g |
| Vláknina | 29,64 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 109 mg |
| Sůl | 0,29 g |
| Sacharidy | 267,55 g |
Postup přípravy
Chřest důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme kuchyňským papírem. Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest), velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů. Pokud náš recept vyžaduje chřest již tepelně upravený, anebo ho chceme podávat jako přílohu, chřest uvaříme. Nejprve svazek chřestu svážeme nití na vaření. Chřest se vaří na stojato ve vroucí osolené vodě 2 minuty, aby zůstal jasně zelený. Sceďte ho a propláchněte ve studené vodě, dejte stranou. Krok 2: Vařený chřest pokrájíme na 2,5 cm dlouhé kousky. Krok 3: Zeleninu očistíme a pokrájíme, česnek nasekáme nadrobno a tymiánové lístky otrháme a nakrájíme. Krok 4: Kuřecí vývar uvedeme do velmi mírného varu tak, aby se jen zachvíval. Krok 5: Olej rozehřejeme ve velkém nepřilnavém kastrolu. Osmažíme na něm pórek, česnek a tymián, až začne pórek měknout, asi 3 minuty. Krok 6: Vsypeme rýži a promícháváme asi 1 minutu, aby se spojila s olejem a zeleninou a jakoby zprůsvitněla. Krok 7: Zalijeme vínem a za stálého míchání ho necháme vsáknout do rýže. Krok 8: Po naběračkách začneme přidávat horký vývar, rýži stále promícháváme. Dávku vývaru do ní vždy necháme vsáknout, než přidáme další. Krok 9: Takto postupujeme cca 18 minut, až rýže zvláční, ale uprostřed budou zrnka ještě dost pevná. Krok 10: Spolu s poslední naběračkou vývaru vmícháme do rýže chřest, hrášek a citronovou šťávu. Krok 11: Obvyklá doba vaření rizota je 20 až 22 minut. Krok 12: Na závěr vmícháme do rizota pepř a sýr a ihned ho podáváme.
Zveřejněno 6. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Italské rizoto se zeleným chřestem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZM2E
Moje poznámka
Italské rizoto se zeleným chřestem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZM2E
Nejnovější recepty
Ragú z červené čočky a zeleniny
Přidáno před 14 hodinami
Tlačenkový salát podle ČSN
Přidáno před 14 hodinami
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 17 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 19 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 21 hodinami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Listový salát s ořechy
Limek před 9 hodinami
Margot kuličky
Junys před 10 hodinami
Zapečené kuřecí řízky
Elivet před 10 hodinami
Oříškovočokoládová bábovka
[email protected] před 10 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
Misatomanova před 10 hodinami
Jihočeská kulajda
RomanaMonika před 12 hodinami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Mi_Ky před 12 hodinami
Sypaný jablečný koláč
magdalenka před 13 hodinami
Polévka z oranžové tykve
Kajkajak před 13 hodinami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
NikolaHlatka před 13 hodinami
Tématické fráze:
chřest recepty,
zelený chřest recept,
chřestové rizoto,
rizoto s chřestem,
italské rizoto,
italské chřestové rizoto,
recepty ze zeleného chřestu,
chrestove italské rizoto recept,
rizoto ze zeleného zeleného chřestu,
recepty s chřestem,
rizoto z zeleného chřestu,
zelené rizoto,
italské chrestove risotto,
zelený chřest recepty,
italske risotto s chřestem,
recepty se zeleného chrestu,
recepty na zelený chřest,
recept na rizoto s chrestem,
chřestové rizoto recepty,
italske risoto s chřestem
Suroviny:
chřest zelený,
vývar kuřecí,
olej olivový,
pórek,
česnek,
tymián čerstvý,
rýže,
víno bílé suché,
hrášek,
parmazán,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)