Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem

Vepřová kýta, prošpikovaná slaninou, doplněná smetanovou omáčkou s mrkví a hráškem, může klidně posloužit jako sváteční oběd. Stačí ji doplnit nadýchaným houskovým knedlíkem či těstovinami a vychutnat si zaslouženou odměnu za čas strávený v kuchyni.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Roboot Roboot

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 016 kJ /
2 394 kcal
Bílkoviny231,81 g
Tuky133,15 g
Vláknina16,10 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 2,46 g
Sůl5,75 g
Sacharidy61,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a maso svážeme provázkem, aby drželo tvar. Osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený olej. Zprudka restujeme, aby se maso zatáhlo. Krok 2: Maso po orestování vyjmeme a na pánev přidáme 2 lžíce cukru krupice. Necháme půl minutky karamelizovat a přidáme na drobno pokrájenou zeleninu. Restujeme do zezlátnutí. Krok 3: Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Krok 4: Poté přidáme všechno koření, pokrájenou cibuli, lžičku hořčice a zastříkneme octem. Vše chvíli restujeme a zalijeme vývarem. Do tohoto základu vložíme maso a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 1 hodinu. Dle chuti můžeme do šťávy přidat bujón. Krok 5: V kastrůlku necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Krok 6: Až bude maso měkké, tak ho vyjmeme ze základu. Ten přecedíme skrz síto a zahustíme připravenou jíškou. Krok 7: Do omáčky dáme na 20 minut povařit mrkev s hráškem. Poté přidáme smetanu ke šlehání. Lijeme po malých dávkách a mícháme, aby se nesrazila. Krok 8: Dochutíme cukrem a solí. Můžeme také použít převařený ocet (aby se omáčka nesrazila).

TIP: Další oblíbené recepty z vepřové kýty

Zveřejněno 3. 1. 2011

Poznámka autorky Roboot

Omáčka je skvělá a vypadá daleko lépe než na fotce. Jako příloha - knedlíky, těstoviny.

TIP : Pokud vepřové maso nahradíme hovězím, máme svíčkovou na smetaně.

Dobrou chuť !

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JP1g

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JP1g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Moc dobré jídlo, ve kterém se dá schovat nějaká ta porce hrášku a mrkve 😁 Plus zelenina v omáčce 👍 dnes uvařeno, s domácím knedlíkem. Přidávám foto 👍

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Rychlé a chutné

ted o víkendu vyzkouším. Jen bych tu štěpánskou opravil i v postupu :-)

Vynikající;-). Přidávám foto:-p

Uvařeno a hned snězeno. Bylo to výborné:yes::-)

Dne s Zkouším uvařit, tak jsem zvědavá ;-):-K

No ano, jako Bratislavská plec.Štěpánská je jiná!Fotka je ale moc pěkná a chutné to bude tutově.:yes::-p

Stručně tmavé omáčky :
Roštěná - dušený plátek roštěnky se sosem a dále

zadní maso dušené se stejným základem,ale jinou vložkou :
Znojemnská - s kys.okurkou
Štěpánská hovězí - s přidáním vařeného vejce
Španělsý ptáček - plněný vejcem,okurkou,slaninou.

a Bratislavská plec nepatří mezi tmavé omáčky a patří mezi smetanové omáčky jako je Svíčková a také Křenová,Koprová.
To jen tak.;-):-)

:yes::-p super;-):-K

Lákavá dobrůtka :-p:yes:;-) +15 :yes:

Príma recept:-p a krásné fotky:-K+13:yes:

jaka stepanska takhle se prece de Bratislavka plec!!!:-))

Roobo-díky, hned to vypadá lépe:yes: a kdyby to jen šlo, dám ještě bodík, ale nejde to:-(

Mňam tohle vypadá hodně jedle a ty těstovinky k tomu:-p Po všech těch knedlích ve svátky:yes:

Tématické fráze:
štěpánská omáčka z vepřového masa, mrkev s hráškem na smetaně, hrasek s mrkvi na smetane, vepřové na smetaně, omáčky z vepřového masa, bratislavská kýta na smetaně, stepanska omacka, vepřové s mrkví, dušená mrkev s hráškem na smetaně, smetanová omáčka s hráškem, mrkev na smetaně, omáčka s mrkví a hráškem, omacka s hraskem, vepřové s hráškem, smetanová omáčka s hráškem a mrkví, mrkva s hráškem, štěpánská vepřová kýta, bratislavská vepřová plec, bratislavska plec na smetane, veprove na mrkvy

Suroviny:
kýta vepřová, slanina anglická, vývar masový, mrkev, celer, petržel, cibule, cukr krupice, smetana ke šlehání, hořčice, mrkev mražená, máslo, mouka hladká, ocet, olej, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, tymián, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu